Повече клинични пътеки, но по-ограничен достъп до лечение догодина

Повече клинични пътеки, но по-ограничен достъп до лечение догодина

Съсловните организации на лекарите и зъболекарите и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) подписаха в понеделник Национален рамков договор (НРД) за 2010 година. Договорът стана факт след близо четири години безрезултатни преговори и бе преподписан от здравния министър Божидар Нанев.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов заяви след церемонията, че подобренията в НРД 2010 не са много, все пак ги има. Едно от тях е договорката през следващата година децата до 18 години да имат неограничен достъп до педиатър, за което няма да има лимит на направленията.

Не така стои обаче въпросът с възрастните. Финансовите ограничения налагат редица рестрикции, които може да затруднят достъпа до лекарска помощ. Лекарите смятат, че може да се стигне до листи на чакащите за преглед при специалист и прием в болница заради ограничения брой направления и делегираните бюджети на болниците през следващата година.

През следващата година болниците ще работят с делегирани бюджети, които задават определен таван на приходите им по каса. Бюджетите ще могат да бъдат коригирани на всеки три месеца в зависимост от потока на пациентите. Ако дадено лечебно заведение надвиши границите на делегирания бюджет, ще трябва да подаде сигнал до районната здравна каса, където ще се търси начин за разрешаване на проблема. В договора се посочва, че няма да бъде ограничаван обоснованият прием на пациенти.

Освен това директорите на болниците ще имат право на вътрешно пренасочване и управление на средствата си. Целта на тези мерки е да се увеличи контролът при изразходването на публични средства и да се ограничат ненужните хоспитализации. До 20 януари трябва да стане ясно кои болници ще имат договор със здравната каса като по предварителни данни с новите критерии за сключване на договор около 100 лечебници ще отпаднат.

От министерството смятат, че така ще се сложи край на практиката един пациент да бъде приеман в болница, където нямат капацитета да го лекуват, но го държат там и усвояват средства, след което за същото нещо той постъпва втори и дори трети път в други лечебници.

От министерството обясниха, че със спестените пари от ненужни хоспитализации ще се осигурят пари в рамките на намаления бюджет за болнична помощ за финансирането на няколко нови клинични пътеки и увеличаването на цените на 30 пътеки.

Разработени са 16 пътеки за долекуване и три за продължително лечение. Те касаят онкологични, сърдечносъдови, белодробни заболявания, както и проблеми на централната нервна система, с което ще бъде покрито лечението на пациенти в будна кома. От министерството очакват пътеките за долекуване да дадат финансова възможност и за преструктурирането на определени болници от такива за активно лечение в клиники за продължителни грижи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?