Повече КПП-та и полицейски проверки на утрешното Велико народно въстание

МВР отрече да ползва частни гардове и фирми за протестите

Повече КПП-та и полицейски проверки на утрешното Велико народно въстание

МВР категорично не използва частни гардове и охранителни фирми при осигуряването на сигурността по време на протести, заяви началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойнев пред журналисти в сряда. Той информира какви мерки са предприети за охрана на утрешния масов протест "Велико народно въстание" на пл. "Независимост" в София.

Както е известно, на предишното "Велико народно въстание", състояло се на 2 септември, охраняващите полицаи допуснаха агресивни групи почти час да мятат самоделни бомби, бутилки, павета и каквото намерят, в резултат на което се стигна до тежки сблъсъци, над 100 арестувани и полицейско насилие, включително срещу журналисти. МВР обаче твърди, че се е справило перфектно и че случаи на насилие не е имало.

На планирания за 10 септември протест ще бъдат изградени контролни пунктове за проверка и наблюдение на лица, а при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение за непозволени предмети и пиротехника, съобщи Стойнев.

Той припомни, че според закона в такива мероприятия не могат да участват хора, които носят оръжие или друго специално предназначено средство, което може да се използва против живота и здравето на хората.

Обособените контролно-пропускателни пунктове около мястото на протеста ще бъдат значително повече в сравнение с демонстрацията на 2 септември, каза Стойнев.

Допълни, че няма да се допускат маскирани лица. Десетки такива обаче бяха допуснати на протеста на 2 септември.

"При забелязване на лица и групи с явни намерения да извършат груби нарушения да сигнализират на полицейските органи и да се дистанцират, разграничават и непротиводействат при предприемане на действия за тяхното отстраняване", призова още Стойнев.

Той каза, че за 10 септември има два заявени протеста и един, който е организиран през социалните мрежи. Всички те са заявени за т. нар. "Триъгълник на властта" - президентството, Министерски съвет и Народното събрание.

Преди няколко дни инициаторите на антиправителствените протести от Отровното трио - адв. Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков – обявиха, че свикват Велико народно въстание 2 на 10 септември (четвъртък) в 8:00 ч. Те призоваха хората да си пуснат отпуск и да повикат приятели, близки и колеги. 

"Категорично заявявам, че МВР не използва частни гардове, преоблечени като полицаи и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване на масови мероприятия", заяви комисар Стойнев в отговор на слухове, че полицаите, арестували протестиращи на 2 септември, не са били служители на СДВР.

На въпрос дали униформените отново ще бъдат оставени под канонада от бомбички, началникът на "Охранителна полиция" отрече това да е бил случаят предния път. "Не сме оставили полицаите на обстрела на бомбите, действали сме съобразно обстановката и обстоятелствата. На място се решават действията, които трябва да се предприемат", каза Стойнев.

Адвокат Хаджигенов с наръчник за безопасност в случай на ексцесии

Междувременно адвокат Хаджигенов от "Отровното трио" публикува в социалните мрежи клип с "Инструкции за безопасност при задържане и полицейско насилие".

Той разяснява на гражданите какво да правят, за да не се повторят ексцесиите от "Кървавата сряда" на 2 септември.

Хаджигенов заяви, че със сигурност се очакват правителствени и платени провокатори, които ще бъдат допуснати с камъни, бомби, еднометрови винкели. "Те нямат общо с нас, никога не са имали общо с нас", заяви той. 

"Дръпнете се от тях, осигурете достатъчно голям периметър около тях. Ако има достатъчно много хора, няма да имате възможност да се дръпнете, тогава просто седнете на земята и ги оставете да "щръкнат", посъветва адвокатът.

"Ако искахме да правим въоръжено въстание, щяхме да го направим, а не да стоим 63 дни на мегдана", каза още Хаджигенов.

Останалите съвети може да проследите тук

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?