Повече медици ще получават 1000 лева за първа линия в най-натоварените болници

Лекарският съюз настоява и специалисти от извънболничната помощ да взимат бонуси

Повече медици ще получават 1000 лева за първа линия в най-натоварените болници

Повече медици, които са ангажирани на първа линия в борбата с Covid-19, ще получават бонуси от 1000 лв. над заплатата месечно в най-натоварените лечебни заведения. Това предвижда промяна в методиката, по която се изплащат парите за първа линия, приета от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според методиката броят на лекарите, сестрите, лаборантите, санитарите и другия персонал, които получават по 1000 лева над заплатата, зависи от броя на лекуваните пациенти с Covid-19 през месеца. В момента между 40 и 400 души персонал в едно лечебно заведение могат да получават допълнителни средства. Максимум 400 души персонал в дадена болница можеше да получава по 1000 лева, ако са лекували над 400 пациента за месеца. С поправката при над 400 пациенти с Covid-19 за месеца, по 1000 лева ще може да получат до 600 души от персонала.

Кои да са кадрите, които да получат допълнителни пари, решава директорът на лечебното заведение според спецификата на работата в него.

Според разчетите на НЗОК само 4 – 5 от най-натоварените болници в страната ще могат да разпределят по 1000 лева на 600 души от персонала си. В момента НЗОК плаща средномесечно по това перо 38 млн. лв. С новата стъпка ще плаща около 50 млн. лева.

Първите средства по променената методика ще се изплатят през април за извършена дейност през месец март.

Същевременно Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо до НЗОК, в което настоява допълнителни средства по методиката да получават и специалисти от извънболничната помощо, които в момента са изключени от обхвата ѝ, а в същото време работят в рискова среда. Става въпрос за кардиолози, пулмолози, специалисти по вътрешно болести, специалисти по образна диагностика, педиатри, АГ-специалисти, УНГ-специалисти, работещите в лабораториите и др. Специално пулмолозите в извънболничната помощ отдавна настояват статутът им да бъде преразгледан, тъй като обслужват пациенти с грипоподобни симптоми.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?