Повече от 90 000 души бягат от насилието в иракската провинция Анбар

Повече от 90 000 души бягат от насилието в западната иракската провинция Анбар, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на ООН.

Групировката "Ислямска държава" е завзела миналата седмица нови територии около град Рамади, административния център на провинцията, и хиляди семейства са решили да напуснат домовете си.

Заради огромния брой на бежанците хуманитарните агенции предприемат бързи действия да осигурят жизненоважна помощ на хората - вода, храна и подслон, каза Лиз Гранд, координаторът на ООН по хуманитарните въпроси за Ирак, предаде ДПА. Положението е драматично и само спешни действия могат да спасят живота на тези хора, каза Гранд.

Иракски правителствени войски с помощта на племенни милиции започнаха вчера контраатака срещу джихадистите в Рамади. Тази седмица ислямистите навлязоха дълбоко в провинция Анбар и стигнаха на 110 километра западно от Багдад.

Мнозина от бежанците се оплакват, че не ги пускат да влязат в столицата, ако не докажат, че има кой да ги приеме и издържа там. Поради тази причина хиляди хора са блокирани в предградията на иракската столица, съобщават иракски медии. Властите заявиха, че ограниченията са част от мерките да не се допусне в Багдад да влязат въоръжени екстремисти.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?