Повече от денонощие продължава борбата с пламъците в Сакар планина

Над 150 военни, пожарникари, горски и доброволци се борят с огнената стихия в Сакар планина. Помагат и военнослужещи.

Пожарът гори от 17 часа в сряда в смесен иглолистен и широколистен масив на площ около 2000 декара между селата Студена, Устрем и Планиново.

Към момента огнената стихия не застрашава населени места, пострадали няма. До сега обаче са изпепелени около 2000 декара борова гора. Застрашеният масив е около 9000 декара, каза Николай Вълчев, директор на пожарната служба в Хасково.

Пожарът е в труднодостъпен район и това създава трудност за огнеборците.

"Най-големият проблем е, че нямаме достъп до пожара. Трудно го овладяваме, когато е по-висока температурата, трудно могат да работят хора без пожарна техника", каза комисар Николай Вълчев.

С тежка техника днес започна проправяне на път в гората. След булдозера вървят пожарните автомобили. На терен са 5 екипа на пожарната и още 5 екипа от Горското стопанство. На помощ на хасковските огнеборци са дошли колеги от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали и Бургас.

Към момента няма данни пожарът да е предизвикан умишлено. Една от версиите е, че искра е тръгнала от пасище заради високите температури. По случая е образувано досъдебно производство.


Снимки: бТВНовините

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?