Повече от година основната версия за взривовете във Върбетице е руска намеса

Повече от година основната версия за взривовете във Върбетице е руска намеса

От началото на миналата година чешките разследващи органи работят по една версия за взривовете във военни складове във Върбетице – намеса на руското ГРУ. Това съобщи началникът на Националния център за борба с организираната престъпност към полицията Иржи Мазанек пред чешкото радио, съобщи БТА.

Според разследващите отговорни за експлозиите са агентите на Александър Петров и Руслан Боширов. Двамата са обвиняеми за опита за отравяне на руския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Мазанек твърди, че няма други версии и отхвърля казаното от президента Милош Земан за други възможности.

"Знаем какво има в делото", каза той.

Обвинения все още не са повдигнати, защото липсват достатъчно доказателства, заяви още Мазанек. Делото се разследва с помощта на българските власти, каза още той.

Чешката страна твърди, че във взривовете във Върбетице има "българска връзка", защото там са били складирани боеприпаси на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, които били подготвени за продажба в Украйна и Грузия. Гебрев многократно отрече да е имал такива намерения.

След като чешките власти съобщиха подозренията си прокуратурата у нас също обяви, че във взривове във военни складове у нас има руска намеса. Един от случаите е още от 2011 г., но почти 10 години за него не се говореше нищо.

У нас прокуратурата повдигна обвинения на трима руснаци за опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. Делото обаче бе спряно.

Преди дни Чехия обяви, че ще поиска от Русия компенсации от 39 млн. евро заради щетите във Върбетице.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?