Повече от половината деца по света живеят в риск от война, бедност или дискриминация

Повече от половината деца по света живеят в риск от война, бедност или дискриминация

Над 1.2 милиард деца по света, което представлява повече от половината от общия им брой, живеят в постоянен риск от война, бедност или полова дискриминация, посочва годишният доклад на британската неправителствена организация "Спасете децата", цитиран от АФП и ДПА.

Документът, озаглавен "Многото лица на отхвърлянето", класира общо 175 страни по показатели за заплахи за децата, като недохранване, ранно забременяване, липса на достъп до образование, детски труд, детски бракове и крайно насилие.

Най-добре се представят Сингапур и Словения, а след тях са Норвегия, Швеция и Финландия. В дъното на класацията са десет страни от Централна и Западна Африка, като на последното 175-о място е Нигер.

Организацията подчертава, че "въпреки тяхната икономическа, военна и технологична мощ" САЩ (36-о място), Русия (37-о място) и Китай (40-о място) са след всички страни от Западна Европа в тази класация. България е поставена на 48-о място. 

"Фактът, че страни със сходни равнища на доходи показват толкова различни резултати сочи, че политическият ангажимент и инвестирането са решаващи", заяви генералният директор на "Спасете децата" Хеле Торнинг-Шмит.

Положението на децата в 95 от разгледаните в доклада страни се е подобрило спрямо миналата година, включително в България, но в 40 страни "условията значително са се влошили".

Общо над един милиард деца живеят в страни с голяма бедност, а 240 милиона в страни, където се води война. "Спасете децата" отбелязва също, че 575 милиона момичета живеят в общества, "където сексистките предразсъдъци са сериозен проблем". Тези три заплахи се забелязват наведнъж в общо 20 страни, като Афганистан, Сомалия, Йемен и Южен Судан.

"Спасете децата" призовава правителствата от цял свят да предприемат спешни действия, "в противен случай обещанията, които всички страни направиха в ООН през 2015 г. да позволят на всяко дете да живее, да се образова и да бъде защитено, няма да бъдат спазени".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?