Повече от половината работодатели възнамеряват да наемат още хора догодина

Близо 55% от работодателите декларират, че през следващата година ще наемат средно между един и шестима служители, обяви във вторник министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, позовавайки се на резултати от проучване на Агенцията по заетостта.

Въпреки кризата 15% от работодателите твърдят, че през последната година са имали недостиг на висококвалифицирана работна ръка. Около 60 % от участвалите в проучването 2 хиляди и 400 работодатели са декларирали, че ще инвестират допълнително в обучение и квалификация на своите работници и служители.

Според Младенов намерението да се наемат още хора и да се инвестира в обучението и квалификацията на служителите са положителни тенденции на пазара на труда, особено по време на криза.

Той посочи още, че равнището на безработицата от март насам се стабилизира и започна да намалява, като през последните три месеца нараства броят на постъпилите на работа в реалната икономика. Само през май те са над 12 000 души.

Проучване на Националния статистически институт пък показва, че приблизително 61% от анкетираните 1600 души са успели да си намерят работа след регистрирането в Бюрото по труда. Останалите 40% обаче са останали трайно безработни.

87% от хората, които са си намерили работа са се реализирали извън програми и мерки за заетост.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес