Повече от половината столичани не поглеждат електромерите си

Потребителите в София масово не обръщат внимание на показанията на електромерите си и не знаят кой им доставя тока. Това сочи проучване на агенция Маркет Тест, проведено сред 618 домакинства в столицата по поръчка на CEZ България, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен. Участниците в изследването са били част от едногодишен проект на CEZ за засичане на електромерите на два месеца вместо на 30 дни, включващ 2300 домакинства.

От тях 65 на сто са казали, че не обръщат внимание на уредите, отчитащи консумацията на ток. Само малка част от живеещите в нетоплофицирани сгради гледат електромерите си - 25 на сто. Доверие в точността на отчитането на потреблението имат 42 процента от клиентите, а 38 на сто са заявили, че това въобще не ги интересува.

Проектът за отчитането на по-дълъг интервал от време е показал, че  85 процента от хората не са имали проблем с плащането на сметките си, независимо от по-рядкото засичане на уредите.  Според 70 на сто от запитаните засичането на потреблението им веднъж на два месеца не се е отразило осезаемо върху сметките. 27 процента от хората не усещат разлика във фактурите си. На около 5 процента се наложило да доплащат или да им се връщат по-големи сметки, останалите почти са нямали разлика между реалното и прогнозираното потребление. Само 2% от анкетираните са забелязали големи разлики в сметките си.

Проучването е установило, че ако се въведе отчитането на уредите на три месеца, както предлага CEZ, 21 процента от анкетираните предпочитат да се „плаща на база, изчислена въз основа на консумацията от предходния месец”. Сметки в зависимост от сезона искат 14 на сто, а почти две трети желаят сумата от изравнителните сметки да се приспада от фактурата за следващия месец.

От CEZ уточниха, че изследването не е било за нагласите на хората за въвеждане на  тримесечното отчитане на електромерите, но е приложено към проекта за общите условия на дружеството, който трябва да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Данните са предоставени и на ръководството на чешката компания за преценка.

В същото време стана ясно, че CEZ Електро се е споразумяла със синдикатите относно подготвяния от тях протест срещу съкращенията на 450 души от трите дружества заради преструктурирането на компанията.Профсъюзите са се съгласили да подкрепят реформите, от своя страна работодателят е склонил да вдигне заплатите в дружествата с 15 на сто със задна дата – от 1 януари, съобщи Любош Павлас, регионален мениджър на CEZ за България. В София ще бъдат освободени около 50 инкасатори, като цяло съкращенията засягат около 11 процента от целия персонал на дружествата.

Споделяне

Още от Бизнес