Повече пари и по-често са дарявали българите през 2006 г.

Даренията през миналата година са били с 9 млн. лева повече отколкото през 2005 г., сочат резултатите от годишния мониторинг на Българския дарителски форум, представени от директора на организацията Весела Герчева пред журналисти в сряда.

През 2006 година за благотворителност са дадени 27 млн. лева, като 4 млн. лева от тях са постъпили под формата на храни, дрехи и стоки. 14 млн. лева от парите са дошли от бизнеса и от отделни граждани.

Герчева обаче подчерта, че това е сумата, която е била обявена, но има и доста хора, които предпочитат да не правят даренията си публично достояние.

Тя коментира, че най-много дарения се дават за социалните домове у нас. Според нея е положително, че през миналата година проявите на благотворителност стават все по-разнообразни.

Една пета от даренията са направени през декември месец. По думите на Герчева все по-често се дарява системно, а не кампанийно.

Все повече стават хората и компаниите, които правят дарение по Коледа, като  продължават тази практика и през цялата следваща година, обясни тя. Двойно повече са и средствата, дарени чрез SMS.

От Българския дарителски форум настояват да отпадне ДДС върху SMS, с които се даряват средства за благотворителност.

Увеличава се броят и на корпоративните инвестиции в социалната сфера. Те са нараснали с 20% в сравнение с 2005 година.

Герчева отбеляза, че нови спомоществователи са българските институции – общини и министерства, които предоставят пари от бюджетите си за общественополезни каузи. Изненадващо активни дарители продължават да бъдат и политическите партии, се казва в проучването.

Традиционно фондациите и институциите подпомагат неправителствени организации, университети, студенти, докато бизнесът предпочита да предоставя средства директно на болници, училища, както и за културни и исторически паметници.

Споделяне

Още от България