Повече пари за археология иска министерството на културата

Солницата в Провадия е най-старият солодобивен комплекс в Европа. Сн. БГНЕС

По-голям бюджет за археологически проучвания, реставрация и консервация на археологически обекти ще се опита да издейства министърът на културата Боил Банов през следващата година. За тази година по това перо са 2 млн. лв., което е двойно повече в сравнение с 2016 г.

За догодина сумата със сигурност ще е 2 млн. лв., но министерството ще направи всичко възможно да се отпусне по-голям ресурс, коментира Банов при посещение на най-стария солодобивен комплекс в Европа, който се намира край Провадия.

Министърът допълни, че се планират проекти за иновации в археологическите и музейните експозиции в страната. По думите му "вече не е достатъчно да се постави камък с табела, а е необходимо интерактивното представяне на археологически обекти, което привлича туристи".

"Задължително трябва да започнем да работим по този начин – с холограми, визуализации. По цял свят така се работи. Съвременният свят изисква човек да може да си го представи", каза още Банов.

Той добави, че през следващата година ще започне и работата по създаването на Музей на подводната археология на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол. За целта ще се разчита на европейски средства, а идеята е целият остров да се превърне в музей.

Споделяне

Още от Общество