Повече пари за иновации, бизнес и образование в ревизирания план за възстановяване

Чакат се становища, проектите ще се обсъдят и с партиите в бъдещия парламент

Повече пари за иновации, бизнес и образование в ревизирания план за възстановяване

Повишаване на парите за иновативна трансформация и повишаване конкурентоспособността на икономиката, за образование, наука и технологии. Почти запазване на средствата за зелени политики и орязване на еврофинансирането за транспортна и цифрова свързаност и за подсилване на администрациите и включването на хората в неравностойно положение. Това предвижда ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България, която във вторник бе публикувана на специалния сайт за обществено обсъждане.

Очакват се мненията на неправителствени организации и експерти, а след конституирането на Народното събрание от кабинета на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов ще искат планът да бъде съгласуван с политическите партии, тъй като в него има поставени от Европейската комисия изисквания, които за да се приемат трябва политическо решение.

България е сред последните три страни в ЕС, които още не са внесли своите планове за възстановяване в срока до края на април, което ще им позволи да получат авансови плащания от 13 на сто от целия определен бюджет за съответната страна още през септември. Предвиденият за България безвъзмезден бюджет от европейските средства е 12.5 млрд. лв.

Сега обявеният план прекроява средствата по четирите цели и прецизира проектите и добавя нови. Така например по оста "Иновативна България" делът на финансиране става 27.4%, докато в плана на ГЕРБ беше 20 на сто. При "Зелена България" има съвсем леко намаляване на бюджета от 37 на 36.8 на сто, но има сериозно разместване на средствата по проектите. Делът на "Свързана България" е намален от 22 на 17.8 на сто, а на "Справедлива България" – от 21 процента на 18%

Пеканов благодари на екипите, свършили "огромен обем невидима за обществото работа през последните 8 седмици" за ревизия на плана. "Проведохме десетки срещи и консултации, проверихме всеки фиш и преработихме огромен брой от проектите. За този кратък период от време имаме подготвен план, който отговаря на по-високите ни критерии за целесъобразност при използването на средствата", коментира вицепремиерът в съобщението за публикуването на документа.

По думите му Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години.

"Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие. Има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии. В дискусиите ни със службите на ЕК остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус - по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление", посочва той.

Според него не е редно служебен кабинет да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като дългосрочното развитие на въглищните региони. "Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона. Въпреки проведените множество срещи и дискусии, редица въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия", добавя Пеканов. Той смята, че двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение - от демократично избраните партии.

От кабинета му обясняват, че в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера като образование, здравеопазване и социалната сфера. Залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти - специално за столицата. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?