Повече пари за организацията на изборите зад граница

Министър-председателят Марин Райков, който съвместява функцията си и с тази на външен министър, съобщи в сряда, че бюджетът за провеждане на парламентарните избори зад граница не е достатъчен, за това ще направи предложение за отпускане на допълнителни 160 хил. лв.

В момента бюджетът на МВнР за организацията на вота е 550 хил. лв. С допълнителните средства ще успеем да “покрием минимума от минимума” за да осигурим нормалното провеждане на изборите в чужбина, каза Марин Райков.

Премиерът коментира и проблемната тема със заявленията за гласуване на българите в чужбина.

"Ще направим всичко възможно за българите зад граница за изборите да открием секции там, където местните власти разрешат", обясни Райков по повод забавянето от страна на ЦИК на организацията на вота зад граница.

Последните изменения на Изборния кодекс предвиждат заявленията за гласуване по електронен път да се подават чрез сайта на ЦИК или по пощата - до нашите посолства и консулства в чужбина. Тази част на сайта на ЦИК обаче все още не е готова и дори не е ясно кога ще бъде пусната.

По-рано през деня професорът по математика Любомир Гаврилов, координатор за Тулуза на Преходния обществен съвет на българите във Франция и преподавател в Университета в Тулуза, алармира, че ЦИК все още не е започнала подготовка за вота зад граница.

"Не можем да заменим държавата в тази важна дейност. По закон държавата прави информационна кампания. Освен това вече подаваме заявления с електронен формуляр директно в ЦИК. Няма дори обявени електронни адреси. Заявленията трябва да бъдат на специална страница на ЦИК, която още не съществува", заяви проф. Гаврилов пред БНР.

"Ще положим максимални усилия - да им се даде възможност да гласуват. Често предварителните мнения се разминават с реалната готовност. Понякога откриваме секция с нужните 100 и няколко подписа, а впоследствие хората, които имат желание да гласуват, са много по-малко”, обясни Райков.

Българите, които искат да гласуват в чужбина на парламентарните избори, могат да подават заявления за гласуване от вторник, според сроковете в Изборния кодекс. Секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се открива при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 11 април 2013 г. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 гoдина.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?