Десет часа дебати по бюджет 2014 на второ четене

Повече пари за социални политики, по-малко за отбрана и без отстъпки за опозицията

Финансовият министър петър Чобанов и зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов. Сн. БГНЕС

На третия ден от обсъждането на проектобюджета за следващата година депутатите се потрудиха над десет часа и влязоха в ритъма на обичайните бюджетни дебати - много популизъм, политически лозунги, размяна на лични обиди и никакво отклонение от разчетите, предложени от управляващата коалиция. Заседанието бе удължено до 22 часа, като бяха приети окончателно бюджетите на основните ведомства.

Акцентите бяха очертани и при второто четене - повече пари за социални политики, за здравеопазване и образование, по-малко за отбрана спрямо парите по политики за тази година. Текстовете бяха приемани бавно след продължителни спорове, чести почивки и прегласувания. Нито едно от многобройните предложения на опозицията не бе прието.

Одобрена бе общата рамка на разпределението на 790 млн. лв. за икономически растеж.

Прогнозата е за ръст на икономиката е от 1.8%, но според опозицията тя е надценена. За приходи, помощи и дарения беше одобрена сумата от 19.262 млрд. лв. Заложените разходи са в размер на 19.899 млрд. лв. Заложеният дефицит е 1.8%.

Бюджетните взаимоотношения (трансфери) възлизат на 9.794 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз през следващата година ще бъде 904.6 млн. лв.

Резервът за икономически растеж е 790 млн. лв. Той ще се изразходва с решения на Министерския съвет. От тях най-много средства – 500 млн. лв., са предвидени за новата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

За структурни мерки и програми за развитие на образованието са заложени до 100 млн. лв. В тях влизат до 22 млн. лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища. Тя ще се определя в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и ще е обвързана с потребностите на пазара на труда. За програми за развитие на иновациите се отпускат до 20 млн. лв. Други до 20 млн. лв. са заложени за бойна подготовка на въоръжените сили.

За инвестиции и програми в областта на енергетиката са предвидени до 150 млн. лв. Те ще дойдат от новата такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия.

Съдебната власт, парламентът и президентството - с по-малко средства

Съдебната власт получи със 100 млн. лв. по-малко, отколкото искаше, и си осигури и за следващата година станалия хроничен недостиг на средства. Приходите на съдебната власт ще са 140 млн. лв., разходите - 434 млн. лв. За текущи разходи са предвидени близо 429 млн. лв.

Депутатите решиха, че ВСС може да разходва средства в размер до 5 млн. лв. от наличностите по сметки от предходни години за покриване на неотложни разходи на органите на съдебната власт, в случай, че не се нарушава бюджетното салдо по

държавния бюджет.

Според Цецка Цачева (ГЕРБ) така предвиденият бюджет за съдебната система я поставя в реалната опасност да остане без средства за покриване на разходите си. Тя коментира, че не са предвидени пари за въвеждане на електронно правораздаване. Колегата ѝ Димитър Лазаров посочи, че независимата съдебна система се поставя в зависимост от изпълнителната власт чрез разпределянето на средства от резерва при недостиг на такива.

МВР - 5.2 млн. лв. за бежанците от ведомствения бюджет

5.2 млн. лв. по програма "Убежище и бежанци" за догодина гласува парламентът в частта за бюджета на МВР. За дейността на министерството по вътрешната сигурност се отпускат 994 млн. лв. Или общо разходите за вътрешното министерство през 2014 г. са почти 1 млрд. лв. (999.556 млн. лв.).

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отбеляза, че предвидените 5 млн. лв. за бежанците не могат да покрият всички "компетенции на МВР". Само през последните месеци

бяха дадени 15 млн. лв. за покриване на нуждите заради голямата миграционна вълна, припомни той. Цветанов призова да не се закрива фондът за подобряване на пътната безопасност и получи уверението на финансовия министър Петър Чобанов, че събираните от глоби и актове суми ще се изразходват само по предназначение.

Отбраната получава 60 млн. лв. по-малко от тази година

Бюджетът на Министерството на отбраната за 2014 година ще е с 60 млн. лева по-малък, отколкото за тази година, но отново ще надмине един милиард - 1 021 475 000 лева. От ГЕРБ остро критикуваха решението за орязване на разходите в сектора, но депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че това е практика в европейските държави, за да се рестартира икономиката..

"Ние смятаме, че когато икономиката е на ръба на рецесията и сме си поставили като основна задача да рестартираме икономиката, един от начините е чрез орязване на военните бюджетни разходи. Това го има в практиката на европейските държави", разясни Цонев.

Здравеопазване - 29 млн. лв. повече за здравни политики

Парламентът гласува с 29 милиона лева повече в бюджета на Министерството на здравеопазването и общата сума става 359.482 млн. лв. Съответно с 29 милиона лева се увеличават сумите за политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве, които стават 66.630 млн. лв., както и максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от здравното министерство през следващата година - 223.650 млн. лв.


Предложението за увеличените средства е на депутати от левицата и ДПС. Като източници за увеличаване на разходите те посочват намаление на разходите за лихви по централния бюджет с 22 милиона лева и намаление на разходите по бюджета на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), работеща със специални разузнавателни средства.

За социални политики се заделят 1.061 млрд. лв.

В бюджета на социалното министерство за догодина заложените разходи са 1.061 млрд. лв.

Депутатът от опозицията Светлана Ангелова предупреди, че тенденцията е безработицата да се увеличава. Въпреки това, предложението на ГЕРБ да се увеличат средствата за политиките за заетост от 96.6 млн. лв. на 163.6 млн. лв. беше отхвърлено.

Заетостта остава основна грижа на правителството, увери депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова. Тя посочи, че страната ни ще може да разчита на еврофинансиране от 110 млн. лв. за борба с младежката безработица и отхвърли притесненията на ГЕРБ като "неоснователни".

В социалния бюджет са заложени 12 млн. лв. повече за хората с увреждания, увеличени са и средствата за децата с увреждания, каза още Нинова.

И за образованието 143 млн. лв. повече

За образование у нас се предвиждат 3.8 на сто от БВП през 2014 г. или около 3 млрд. лв. Субсидията е увеличена със 143 млн. лв. спрямо 2013 г., 100 млн. лв. от които остават на разпореждане на Министерството на финансите за целево финансиране. За средното образование са отделени 1.8 млрд. лв., а за висшите училища - близо 352 млн. лв.

Култура - както винаги недостатъчно обезпечена

Парламентът прие и бюджета на културното министерство за 2014 г. Разходната му част е 120.7 млн. лв., като собствените приходи на ведомството са 21 млн. лв.

Бюджетът за култура бе определен като "обиден" от депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Тя посочи, че средствата за реставрация и консервация на археологически ценности са малко и трябва да се увеличат, като предложи необходимите суми да се вземат от Министерството на инвестиционното проектиране. Представителите на ГЕРБ поискаха и 2 млн. лв. допълнително за библиотеките и читалищата. Исканията на опозицията обаче бяха отхвърлени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?