Повече партийни застъпници ще са защита от манипулации на вота

Манипулация на вота от изборите за европейски и национален парламент може да има само на най-ниско равнище. От момента, в който секционният протокол е създаден и внесен в Районата избирателна комисия (РИК), манипулация с данните не може да бъде направена. Това поясни в понеделник математикът Михаил Константинов, член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Според Константинов единственият пробив в системата е възможен в секционните комисии, но само при липса на контрол.

Затова от ЦИК смятат, че партиите и коалициите могат да се сърдят за манипулирани данни на изборите само на себе си, ако не изпратят свои застъпници в дадено населено място.

Говорителят на ЦИК Александър Александров съобщи, че до момента комисията е регистрирала над 35 000 застъпници на различни партии и коалиции. "Ако всички партии и коалиции се възползват от възможността да изпратят свои застъпници в секционните комисии, то те биха имали общо 325 000 свои представители", коментира Александров.

Константинов обясни още, че с метода "Хеър-Нимайер", който ще бъде използван за трансформиране на изборния резултат в мандати, ще се избегнат вътрешнопартийните изкривявания, получени на изборите през 2005 г. Тогава, например, по използвания метод "Д`Онт" БСП получи в 23 МИР София един мандат вместо полагащите ѝ се пет. По метода "Хеър-Нимайер" партията би получила пет мандата.

"Недостатъкът на този метод е възможността в някои райони партии да вземат мандати с много малко гласове", обясни Константинов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?