Повече права за криминалната полиция и план за оперативните дела

МВР започва да работи по план срещу престъпността. Такъв ще бъде изготвен за редица оперативни дела. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който обсъди идеята си с ръководството на Криминална полиция в петък.

Цветанов каза, че шефът на Криминална полиция трябва да има повече правомощия и обясни за какво става въпрос:"Трябва да има функции по управление към съответните регионални звена, защото, ако днес Калин Георгиев (шефът на Криминална полиция – бел.ред.) изпрати едно окръжно, тези управления го възприемат повече информационно, но не и разпоредително. Знаете, че за всичко, което трябва да бъде направено от Калин Георгиев, той трябва винаги да споменава името на генералния комисар. Аз смятам, че това е губене на време".

Цветанов, който е и вицепремиер, поиска да се създаде работеща система между МВР и останалите ведомства. Така според него МВР ще помага на останалите министри да си вършат работата.

Цялостната визия за новата структура на МВР ще е ясна до края на годината, ще има и кадрови промени.

Стъпаловидно покачване на заплатите

След като обяви, че ще има план на работа по оперативните дела, министърът се срещна с шефовете на полицейския синдикат. След нея Цветанов каза, че заплатите в системата ще растат стъпаловидно през следващите две-три години. Това обаче тепърва ще се обсъжда и в присъствието на финансовия министър Симеон Дянков.

Цветанов уточни, че въпросът с възнагражденията, който изкара полицаите на безпрецедентни протести по-рано тази година, е бил "най-малкото", което е коментирано на срещата.

"На този етап не бих искал да се ангажирам с твърдение, че предстоят съкращения в министерството. Трябва да говорим за оптимизиране на работата във всички структури и звена", допълни Цветанов.

Той и шефът на синдиката Иван Павлов са се договорили представители на профсъюза да участват в работните групи за законодателни промени, в дисциплинарните комисии, както и в комисиите, изготвящи критериите за обществените поръчки.

След почти двучасовите разговори, министърът каза още, че ще се ангажира с решаването на проблемите с полицейските униформи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?