Повече президентски правомощия поискаха от ВМРО

ВМРО иска увеличаване правомощията на президента, за да може той да играе роля на балансиращ фактор в българския политически живот, заяви днес председателят на ВМРО Красимир Каракачанов след среща с президента Георги Първанов.

Според ВМРО, президентът трябва да получи право на законодателна инициатива, президентското вето трябва да се отхвърля с две трети или три пети от гласовете на депутатите, както и държавният глава трябва да има по-голяма роля при назначаването на посланици.

По повод вчерашната среща на държавния глава с ръководството на КНСБ - което също поиска промени в конституция в полза на президента, пресслужбата на "Дондуков"2 съобщи, че Георги Първанов ще работи в рамките на сегашните президентски правомощия. КНСБ поиска ветото на президента да се преодолява с квалифицирано мнозинство депутати. Синидикалните лидери благодариха вчера на президента, че е наложил вето върху поправките в закона за приватизация, макар че парламентарното мнозинство успя да го преодолее с помощта и на чужди карти

Ситуацията в страната, политическите и икономически последици от войната в Ирак, приватизационният процес, са били сред другите теми на разговора между Първанов и ВМРО, съобщи днес лидерът Каракачанов.

Според червено-черните, войната в Ирак ще има и политическо отражение в България. Не бих обвинил никой за това, че организира протести, бих обвинил правителството, че както за АЕЦ "Козлодуй", така и за войната, не каза ясно позицията си, каза Красимир Каракачанов.

Според него е по-достойно правителството да каже ясно на българските граждани, че подкрепя САЩ. Иначе политиката му за Ирак може да се превърне в бумеранг, тъй като мнозинството от българския народ не одобрява войната.

Според ВМРО, важно е да се знае какви гаранции е получила България за сигурността на гражданите си, както и че страната не трябва да допусне масовото навлизане на бежанци на територията си. Според ВМРО оттук нататък, когато съществуват въпроси за сигурността и за проблеми в икономиката, всички български институции трябва да бъдат единни в действията си.

По въпроса за нов избирателен закон от ВМРО смятат, че той трябва да бъде приет поне шест месеца преди местните избори и че дебатът около закона се е забавил. От партията настояват да се възстанови правото на жителите на селища с над сто души да могат да избират пряко кметовете си.

За приватизацията на "Булгартабак" и БТК позицията на ВМРО е, че условията на продажбата на дружествата, не са в полза на българското общество.

Още от България