Повече руски туристи през 2012 г. въпреки случая с “Алма тур”

Икономическият зам.-министър Иво Маринов заяви, че случаят с "Алма тур" няма да се отрази на записванията на руски туристи за почивка у нас. Той прогнозира ръст в броя на летовниците заради визовите облекчения, предприети от правителство. За руския пазар прогнозите са за десет на сто увеличение през лятото.

В края на лятото на 2011 г. фалитът на един от най-големите туроператори у нас - “Алма тур”, остави по летищата стотици руснаци. За да тушират напрежението, родни хотелиери ги настаниха безплатно за няколко дни и обещаха безплатни почивки на потърпевшите и през 2012 г.

 

Иво Маринов допълни, че тази година се предвижда откриването на още седем аутсорсинг-визови центрове на територията на Русия. Има подписано споразумение за такива центрове в страните от Персийския залив, Турция, каза Маринов.

 

Не се очаква почивката ни на море това лято да излезе по-скъпа, коментира зам.-министърът. Според него цените ще запазят миналогодишните си равнища.

 

Маринов участва в пресконференция по повод началото на комуникационната кампания за популяризиране на туристическите ЕДЕН дестинации на България (от "European Destinations of ExcelleNce" – отлични туристически дестинации). Сред тях са Белоградчик, Белица и Силистра.

 

ЕДЕН дестинациите на България ще бъдат популяризирани с малко над 64 000 евро от фондовете на ЕС и с пари от националния бюджет. Продължителността на проекта е десет месеца.

 

Очакванията са с около десет на сто ръст на туристите в т.нар. отлични дестинации за алтернативен туризъм. Те ще бъдат включени в националния туристически портал www.bulgariatravel.org и ще бъдат представени на туристическите борси в Берлин, Букурещ и София през тази година.

 

Инициативата ЕДЕН на ЕК популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма в ЕС и се базира на ежегодни национални конкурси.

 

Сред очакваните преки ефекти от проекта Маринов открои повишаването на разпознаваемостта на българските дестинации, спечелили конкурсите и на подгласниците им, насърчаване на развитието на специализираните форми на туризъм, преодоляването на сезонността в нашия туризъм, отклоняване на основните туристически потоци към по-малко известни дестинации и увеличаване на заетостта и доходите на местното население.

 

Сред косвените ефекти, освен увеличаването на броя на туристи в съответните дестинации, е и създаването туристическа мрежа със съседните балкански страни на общи регионални туристически продукти, които да се представят както на европейски, така и на по-далечни пазари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?