Вигенин ще ревизира политиката към кризата с Асад

Повече сирийската опозиция няма да се среща на българска територия

МВнР ще използва дипломатите от ДС, но не като посланици

Повече сирийската опозиция няма да се среща на българска територия

Външният министър Кристиан Вигенин смята да ревизира българската политика по отношение на кризата в Сирия към "един по-умерен подход", който би подхождал повече на страна като България.

Бившият първи дипломат Николай Младенов бе много активен по темата, като реализира на българска територия и среща на сирийската опозиция и международни форуми по темата.

 

"Като цяло нашата позиция няма да бъде променена. Има обща позиция на Европейския съюз, ние я подкрепяме. Друг е въпросът, че вероятно ще бъде... ще има нужда от корекции ангажиментът, който България има в този процес. България все пак трябва да съобрази своя ангажимент със своите възможности като държава да влияе, да бъде фактор реален и, второ, все пак да го съобрази с възможностите да гарантира сигурността на страната и на гражданите", посочи Вигенин.

 

"Така че, ако питате ще се събира ли сирийската опозиция отново в България, и то пред медиите, бих казал по-скоро не. Умерен подход не означава липсата на позиция, означава да имаме ангажимент, който отговаря на нашите възможности като държава", посочи още новият външен министър пред БНТ.

 

Той посочи, че "няма как България да бъде страната, която едва ли не организира сирийската опозиция за борба срещу Асад".

 

Вигенин отново заяви, че не смята да предлага за посланици дипломати с кариера в бившата Държавна сигурност, но ще ползва потенциала им.

 

"Искам да повторя този отговор - аз ще разчитам на капацитета, професионалния опит и знанията на тези хора, които са служители на Министерство на външните работи. Конституционният съд се е произнесъл по проблема, който беше създаден. Те не могат да

бъдат дискриминирани заради това, че са били служители на бившата Държавна сигурност", посочи Вигенин.

 

Той коментира още, "че малко несериозно е да се прави цяла кампания срещу мен като министър на два-три дни, при положение че и в момента дори има временно управляващи на български посолства, които са именно от тази категория хора".

 

Миналата седмица Кристиан Вигенин обясни, че начинът, по който дипломатите от ДС, са били "унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър". Според него те представляват "потенциал, който не бива да бъде разпиляван". Коментарите на Вигенин по темата предизвикаха президента Росен Плевнелиев в аванс да обяви, че няма да подпише указ за назначение на посланик, "което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби".

 

"Механизмът е такъв, че дори да допуснем, че България с мое предложение и съответно Министерският съвет поиска президентът да назначи такъв посланик, всяка една страна, която не желае такъв човек, може просто да не издаде агреман, но. . . А иначе в никакъв случай няма да създадем подобна ситуация, нямам никакви колебания, че с президента на България ще имаме добър синхрон в това отношение", посочи Вигенин.

 

Той добави, че ще работи в посока българските дипломатически представителства да имат по-сериозни ангажименти и роля по отношение на външноикономическата политика на страната.

 

"Тук става дума, първо, за търсене на пазари за българския бизнес навън и съответно търсене на инвестиции, които да влизат в България. До момента координацията по тези въпроси между Министерство на икономиката и туризма и Министерство на външните работи е доста слаба. Ние с новия министър на икономиката Драгомир Стойнев в близко време ще се срещнем, за да обсъдим какви биха могли да бъдат мерките, но това е задача, която стои пред правителството и конкретно пред нашите две министерства, така че ще го решаваме", каза Вигенин, като анонсира, че скоро ще излезе с конкретни предложения до премиера Пламен Орешарски.

 

Той отбеляза, че погледът ще се насочи освен към арабските страни и към азиатските пазари.

 

Вигенин заяви още, че на този етап не е необходимо да се издава препоръка за избягване на пътуванията към Турция, но българските граждани трябва да внимават при посещения в страната.

 

"Пътуващите за Турция да се регистрират на сайта на външно министерство, така че нашите мисии ще имат информация, че тези граждани са там, което ще улесни и самите наши мисии и ще улесни контакта с тези граждани. И по възможност да избягват особено в нощните часове центровете на големите градове особено, където са най-масови протестите", каза Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?