Повече стипендии за българите в Украйна обеща Плевнелиев

Повече стипендии за българите в Украйна обеща Плевнелиев

Засилена солидарност и повече стипендии от български университет за сънародниците ни в Украйна, обеща президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на българската общност в украинската държава по време на втория ден от официалната си визита в Киев.

Пред българи, живеещи в украинската столица, Харков, Болград и Запорожка област президентът каза, че България финансира проект за оборудване на компютърна зала в болградската гимназия „Г. С. Раковски". Заедно с украинската страна се търсят начини за привличане на средства по европейски инструменти, които да развият бизнеса и да подобрят инфраструктурата в регионите, населени с наши сънародници, посочи държавният глава.

"Искаме да усетите, че България е на ваша страна и е отворена за вас“, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра си във вторник. Той отбеляза необходимостта за облекчаване на режима за наемане на сънародници от задграничните ни общности в сектори, в които страната ни изпитва недостиг на кадри.

Президентът припомни принципната позиция на България в подкрепа на правото на украинския народ да решава сам бъдещето си и допълни, че заради това и благодарение на българската общност "на най-високо политическо ниво в Киев България се ползва с добро име".

"България дава пример на държави като Украйна, които тепърва тръгват по пътя на смелите реформи и на европейско развитие“, заяви Плевнелиев и допълни, че страната ни се противопоставя на незаконното анексиране на територии и дестабилизирането на региона.

По-късно Плевнелиев ще положи цветя пред паметниците на Петко войвода и на Св. Св. Кирил и Методий.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?