"Повече така не може": Учени от БАН призоваха за гражданско неподчинение

"Повече така не може": Учени от БАН призоваха за гражданско неподчинение

Над 100 учени от БАН подкрепиха протестите срещу властта, поискаха оставката на правителството и призоваха за гражданско неподчинение в отворено писмо. Те смятат, че правителството застрашава "самите устои на държавата".

"Повече така не може. Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение", смятат научните дейци.

Под отвореното писмо са се подписали над 170 настоящи и бивши изследователи от БАН, сред които акад. Ангел Гълъбов, доц. Андрей Чорбанов, проф. Людмил Дренчев и др.

Преди няколко дни в отворено писмо оставката на правителството поискаха и 33 преподаватели в Софийския университет, Нов български университет и други висши училища у нас.

"Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки", посочват учените от редица институти на академията на науките.

"Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости. Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа, финансова политика", допълват те.

Според писмото основният политически инструмент - държавният бюджет, години наред се прави "копи-пейст", с умишлени излишъци – за да се крадат "законно". Стотици милиони лева народна пара се раздават според конюнктурни интереси и без парламентарен контрол. Бюджетът за здравеопазване се увеличава ежегодно с цел да бъдат присвоявани милиарди, а здравният статус на населението се влошава. Здравеопазването е в кадрови колапс, недостигът на квалифицирани медицински специалисти вече заплашва общественото здраве с катастрофа, заявяват учените от БАН.

Европейските фондове се разпределят по партийни и корупционни схеми, разходват се безотговорно и пълнят партийните каси. Строят се най-скъпите, опасни и некачествени пътища, разпадаща се инфраструктура и спортни съоръжения, на които никой не спортува. Въпреки ниския корпоративен данък инвеститорите не рискуват парите си в условия на корупция и рекет, пише още в писмото.

Според него образованието е в безизходица – функционално неграмотните деца вече доминират. Главоломно оредяват специалистите във всички сфери. Научният труд се цени по-ниско от хигиенния. Отношението към водещия научен, духовен и експертен център на България – Българската академия на науките, е унизително. Неглижира се развитието на науката и иновациите като условие за икономически напредък на страната. Обществените науки са замърсени от толерираното присъствие на придворни продажници с научни титли.

Според учените от БАН съдебната власт е ратай на изпълнителната. Държавното обвинение, прокуратурата, безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики. Полицаи бият деца и се гаврят с момичета, пише още в писмото.

"Средствата за масова информация са превърнати в трибуни за манипулации, потънали в насилието на цензурата и аморалността на автоцензурата", пишат учените.

Според тях никой не вярва, че това правителство е способно да организира избори без огромно количество "купен вот", "невалидни бюлетини", "мъртви души" и "екскурзианти".

"Некомпетентното управление на Covid-инфекцията заплашва да се превърне в поредна катастрофа. Не се изпълнява "Националният план за подготовка за пандемия", а държавата е вкарана в хаос с неадекватни, взаимно противоречиви и нарушаващи законите заповеди. Когато няма болни, се въвеждат разрушаващи икономиката карантини, всява се паника, игнорират се специалистите. Когато опасността се засилва, активизира се прилагането на незаконно лечение, финансови трикове и фалшива статистика", посочват изследователите.

Като единствен изход те виждат оставката на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?