Повече учени в пенсия вместо сливане на институти в БАН

Повече учени в пенсия вместо сливане на институти в БАН

По-мекият и работещ вариант за реформата в Българската академия на науките (БАН) е да се пенсионират повече учени, а не да се сливат институти, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов в сряда. През последните дни подготвяното преструктуриране в БАН стана повод за недоволство в някои звена на академията, които подлежат на преобразуване.

В Интернет дори тръгна петиция в защита на Центъра по тракология "Професор Александър Фол". В нея се изразява безпокойство от това, че ръководството на академията възнамерява да закрие центъра и още няколко хуманитарни института в рамките на предстоящата реформа.

С изказването си Игнатов на практика се застъпи за центъра по тракология и останалите подлежащи на преобразуване институти.

Първоначално от академията обявиха, че ще са готови с план за преструктурирането до 20 януари, но след това удължиха срока до 25 януари. Председателят на БАН Никола Съботинов съобщи многократно, че институтите, които са получили слаби оценки от международната оценка на академията, нямат място като самостоятелни звена. От одита стана ясно, че 12 звена на БАН от различни области на науката са оценени като слабо перспективни.

"В момента предложението на академията е сродни институти със сходен предмет на дейност да се сливат, без да загубят своята самостоятелност и без да бъдат лишавани от правото да правят изследвания", посочи Игнатов. Според него трябва да продължи процесът на пенсиониране и освобождаване от "мъртви души".

Първоначално бе обявено, че ще се пенсионират около 500 души, но след това стана ясно, че много от учените в пенсионна възраст може да получат отсрочка. Пенсионната възраст в науката сега е 65 години, а за академиците и член-кореспондентите – 70 години. Според устава на БАН обаче учен, навършил 65 години, може да получи на три пъти удължаване по една година на договора с решение на научните съвети на отделните институти. Така някои от учените може и да не бъдат пенсионирани сега.

Игнатов заяви още, че трябва да се върви към сключване на рамкови договори за съвместна дейност между институти и университети. Той даде за пример Института за литература в БАН, който може да осъществява съвместна дейност с факултет или катедра от някои от университетите с хуманитарна насоченост.

"Това ще даде възможност за практика и стажове на студентите в съответната област, могат да се формират общи научни съвети", заяви министърът.

"Ще постигнем това, което отдавна искаме - около университетите да се изградят големи научни инкубатори, като се запази научният потенциал на страната, защото при сливането на институт се губи марката", добави Игнатов.

"Например, ако се закрие Институтът по тракология, всичките наши съседи, с които иначе сме в приятелски отношения, ще кажат, че по този начин признаваме, че наследството на древна Тракия не е наше", коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?