Повечето американци не вярват на медиите и политиците

Повечето американци не вярват на медиите и политиците

Повечето американци не вярват на медиите, а още по-голям брой не вярват нито на правителството, нито на политическата класа, предаде Франс прес.

Според публикувано проучване на центъра за изследване на общественото мнение "Пю" 61 на сто от запитаните са на мнение, че медиите умишлено пренебрегват важни проблеми. 69 на сто смятат, че федералното правителство нарочно крие важни сведения от обществото.

Близо две трети от запитаните смятат, че е трудно да се отдели истината от лъжата в изявленията на политическите представители, а близо половината казват същото за информациите, публикувани в социалните мрежи.

Същата загуба на доверие се наблюдава и на личностно равнище. 64 на сто от американците заявяват, че доверието им в техните съграждани е намаляло.

Според 14 на сто от запитаните една от причините за липсата на доверие в правителството е президентът Доналд Тръмп. 10 на сто обвиняват медиите.

Ситуацията не е отчайваща: 84 на сто от запитаните смятат, че доверието в правителството може да се повиши, а 86 на сто - че доверието между гражданите може да се възстанови.

Проучването е извършено в периода от 27 ноември до 10 декември 2018 г. и в него са участвали 10 618 души. Статистическата грешка е до 1,5 на сто.

Споделяне

Още от Свят