Повечето американци смятат, че Тръмп се е намесил в разследването за Русия

Повечето американци смятат, че Тръмп се е намесил в разследването за Русия

Категорично мнозинство от американците смята, че президентът Доналд Тръмп се е намесил в разследването за предполагаема намеса на Русия в изборите в САЩ и възможни тайни договорки с хора от неговия предизборен щаб, показва ново допитване, цитирано от Асошиейтед прес.

Само една пета от анкетираните подкрепят решението на Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми.

След шумно отразеното изслушване на Коми в Конгреса сондаж на АП и института НОРК (NORC) показва, че 68 процента от американците са най-малкото умерено разтревожени от възможността президентът или представители на предизборния му щаб да са имали неуместни връзки с Русия. Почти половината запитани казват, че са много обезпокоени, а едва 30 на сто заявяват, че не са разтревожени.

Отношението на американците към въпроса до голяма степен се определя от партийните им пристрастия. Шестдесет и два процента от републиканците казват, че не са особено обезпокоени или изобщо не са разтревожени от евентуални руски връзки.

Малко над половината американци заявяват, че не одобряват уволнението на Коми, като делът на изразилите такова мнение сред демократите е 79 процента. Като цяло едва 22 на сто от американците подкрепят отстраняването на директора на ФБР.

Допитването е проведено от 8 до 11 юни с участието на 1068 пълнолетни граждани на САЩ.

Споделяне

Още от Свят