Според социологическо проучване на "Сова Харис"

Повечето българи искат след програма "минимум" кабинетът да си отиде през май

Повечето българи искат след програма "минимум" кабинетът да си отиде през май

Около 43 процента от пълнолетните жители на София и големите градове смятат, че на кабинета "Орешарски” трябва да се позволи да изпълни кратка програма най-много до май 2014 г. и тогава заедно с изборите за европейски депутати да се проведат и такива за Народното събрание. Това сочи експресно социологическо проучване на "Сова Харис" извършено на 11 и 12 юли по поръчка на БГНЕС и обявено в неделя. Ден по-рано ДПС-депутатът Йордан Цонев коментира, че най-ниският времеви хоризонт на това правителство е май месец договина.

 

Около 37% от хората пък настояват за незабавен парламентарен вот и най-малко са онези, които считат, че сегашното правителство трябва да изпълни целия си мандат. Това мнение обаче се споделя предимно от гласоподаватели на "Коалиция за България" и пенсионери,

 

От анкетата става ясно, че около 56% подкрепят протеста срещу сегашното правителство. Демонстрациите не се одобряват от около 37 на сто от хората. Близо 48 на сто от запитаните смятат, че протестът срещу кабинета "Орешарски” има политически оттенък. Това мнение се споделя предимно от хората, гласували на последните парламентарни избори за Коалиция за България (84%), "Атака” (78%), ВМРО-БНД (75%), ДСБ и БДФ (67%), Движение България на гражданите (64%), както и от 36% от гласоподавателите на ГЕРБ.

 

Повече от половината – 51 процента от хората, са на мнение, че протестите започнали на 14 юни в знак на недоволство от назначението на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на националната сигурност, вече не са граждански, а са се политизирали. Около една трета от запитаните обаче не смятат така.

 

Близо 40% са убедени, че протестите срещу кабинета „Орешарски” са запазили своя характер на безпартийност и нямат политически оттенък. Това мнение се споделя от близо 58% от гласувалите за ГЕРБ на изборите за парламент на 12 май 2013 г.

 

От данните е видно още, че приблизително 23% от пълнолетното население на големите градове в страната подкрепят контрапротеста в защита на правителството. Преобладаващ е делът на хората на възраст над 50 години. Поддръжници на демонстрациите за кабинета "Орешарски" са около 40% от пенсионерите, 21% от заетите в частния сектор, 19% от държавните служители, 24% от жителите на областните градове, 21% от столичани, 59% от гласувалите за "Коалиция за България" на последните парламентарни избори, сочи още проучването.

Споделяне

Още от България