Повечето българи не осъзнават, че имат проблем с килограмите

Повечето българи не осъзнават, че имат проблем с килограмите

Едва една трета от българите, страдащи от наднормено тегло, смятат че имат проблем с килограмите, сочи проучване на МДМБ, оповестено в понеделник.

Изследването е направено по поръчка на фармацевтичната компания “Рош”, през периода 30 март – 04 април и включва над 1300 души от цялата страна. То е изготвено на базата на индекса на телесна маса, който се определя като се раздели височината на квадрат се раздели на килограмите.

Голямата част от хората с наднормено тегло не си дават сметка, че са по-дебели от нормалното, коментира Мира Янова, директор на МДМБ, която определя тази тенденция като особено тревожна. Повечето хора не осъзнават и сериозността на здравословните проблеми, до които затлъстяването може да доведе, допълни тя.

Даже 4% от затлъстелите мислят, че са по-слаби от нужното, а всеки пети мисли, че има нормално тегло. Над 40% от хората с наднормено тегло са на мнение, че нямат проблеми с килограмите.

Като цяло всеки втори българин страда от затлъстяване или наднормено тегло, а с напредването на възрастта проблемът се задълбочава. Най-засегнати са възрастните над 50 години.

Притеснително е, че една трета от младите (20-29 години) също са с наднормено тегло, а всеки седми тийнеджър (14-17 години) също е натрупал излишни килограми, отбеляза Янова.

Най-затлъстели са жителите на Видин, Лом, Пловдив, Смолян и Пазарджик, а хората в Русе, Ловеч, Стара Загора и Кърджали най-малко страдат от този проблем.

Най-честите причини за затлъстяването са липсата на движение, неправилното хранене и стресът, сочи проучването. Масовите оплаквания при хората с наднормено тегло са, че не се чувстват физически добре, като всеки пети не харесва как изглежда.

Близо една трета от българите водят застоял живот, а само 10 на сто спортуват – 6% бягат в парка, а 4% ходят на фитнес. Най-предпочитани са работата в градината и разходките сред природата.

По-голямата част от анкетираните са правили опит да коригират теглото си чрез диети (70%), спорт (13%) или физическа работа (5%). Близо 70% са успели да свалят излишните килограми, но при 40% от тях това е имало само временен ефект.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?