Повечето българи вярват в конспирацията за коронавируса, но смятат опасността за преувеличена

Повечето българи вярват в конспирацията за коронавируса, но смятат опасността за преувеличена

Над две трети от хората се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса. Три четвърти твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне. В същото време обаче близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена.

Това показва експресно изследване на световна асоциация "Галъп интернешънъл" във връзка с Covid-19, в което са участвали близо 25 хиляди души в 28 държави по целия свят. Сред тях са САЩ, Русия и Индия, някои от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария, както и много други държави на различните континенти*.

Общо 67% от анкетираните споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят - 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много.

Къде е България?

Българите се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни – 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят. Същевременно българите са сред тези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена. Общо 72 на сто от анкетираните смятат така при 49% средно за всичките 28 страни. 

60% от хората у нас смятат, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% – че не се справя. Останалите се колебаят. В това отношение България е близо до средното за всички разгледани страни.

Готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата са 83% от българите. Попитани какво си представят в рамките на месец, 42 на сто от анкетираните българи смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. 

Според изследването българите са най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

Кои са най-спокойни и кои най-притеснени?

Сред най-спокойните общества са германция и швейцарци, както и гражданите на Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и кураж. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия – общо 90% малко или много се страхуват от заразата. Сходно обаче изглежда положението и в Индонезия.

Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, изразяващи различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. Следват Индия (83%), Палестина (80%), Нидерландия (79%) и т.н.

Доволни и недоволни от взетите мерки

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по повод коронавируса са в Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че властта им се справя добре в текущата ситуация. В САЩ, където удовлетворените от държавните мерки са 42%, а недоволните са 46% както и Германия – където 47% от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44% са на обратното мнение.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от мерките на правителството. Явно в по-засегнати или застрашени страни личи и най-инстинктивна солидарност с правителствените усилия. Влияние оказва и конкретната политическа ситуация във всяка една страна.

Балканските народи са и онези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%. Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена. 49% е общата стойност за всичките 28 изследвани страни.

По този въпрос съществена роля явно и играе броят на официално обявените доказано заразени на глава от населението в дадена страна.

Готови ли са хората да жертват правата и свободите си?

Независимо дали вярват в заплахата или не, мнозинството от запитаните по цял свят изразяват готовност да се разделят временно дори с някои от правата си. Общо над 75% от жителите на изследваните държави са по-скоро склонни да се лишат от някои свободи докато премине заплахата от COVID-19.

Най-високи нива на готовност в това отношение показват жителите на Австрия (95%), Северна Македония (94%) и Нидерландия (91%).

По този показател има на практика единодушие между страните в изследването. Изключение правят японците (32% готови срещу 49% неготови, а останалите – колебаещи се) и американците (45% готови срещу 38% неготови, а останалите – колебаещи се).

Сред участвалите в поучаването няма еднозначен отговор на въпроса какво предстои в близкия месец. 39% смятат, че най-лошото по отношение на вируса тепърва идва, а 34% от запитаните вярват, че най-лошото вече е отминало. Останалите предполагат, че ситуацията ще остане такава, каквато е.

Най-големи песимисти са жителите на Обединеното кралство (82% смятат, че най-лошото предстои), но също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).
Значително по-оптимистични са жителите на Казахстан (73% вярват, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и т.н.

Кои са най-популярните мерки

Най-популярните мерки за ограничаването на заразата в световен мащаб са по-често миене на ръцете, ограничаване на преките социални контакти и използването на дезинфектант за ръце. 9% не са предприели никакви мерки. Процентите надхвърлят сто защото запитаните са давали повече от един отговор.

По-голямата част от запитаните споделят, че не са решени да останат вкъщи. Най-сериозен е техният дял в Турция (89%), Пакистан (80%) и Афганистан (66%).

Медицинските маски и ръкавици се оказват по-малко популярни мерки за предпазване. Това може да е и ефект от това, че тези мерки са по-трудни за осъществяване, от изчерпването им на пазарите в много от страните или пък от недоверието към ефикасността ми. Забелязва се също, че жителите на държавите, в които заплахата се смята за преувеличена, са склонни и в по-малка степен да ползват маски и ръкавици.

Колко хора вярват, че коронавируса е умишлена зараза

По-скоро надделява мнението, че вирусът е естествено появил се. 45% от запитаните споделят това мнение. 32% обаче смятат, че чужда сила или държава умишлено причинява разпространението на заразата. 22% не могат да преценят.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза са, например, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).

Жителите на Пакистан (мнозинство от 72% смятащи, че заразата е естествен процес), Германия (59%), Афганистан (58%), Обединеното кралство (58%), Тайланд (58%), САЩ (56%) и т.н. са по-склонни да вярват в естественото зараждане на вируса.

*Изследването е проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 28 страни по целия свят. Общо 24652 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка: лице в лице, телефон или онлайн. Теренната работа в различните страни е проведена в последните десет дни Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал – 95%.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус