Повечето французи подкрепят експулсирането на роми

Близо две трети от французите подкрепят експулсирането на роми от страната. Това показва проучване на общественото мнение, направено от института "Ъпиниън уей" за вестник "Фигаро".

Според анкетата, цитирана от БТА, 69% от французите одобряват разрушаването на незаконните ромски лагери в страната. 65 процента подкрепят експулсирането на роми към Румъния (в текста не е спомената България).

"Фигаро" коментира, че резултатите дават повод за задоволство на президента Никола Саркози. Държавният глава, който трупа разочарования от проучванията на общественото мнение, запазва преднината си от "няколко дължини" пред левицата в областта на сигурността. 28 процента от анкетираните смятат, че Саркози е човекът, който може да се справи най-добре с този проблем.

На второ място изненадващо е Марин Льо Пен - дъщерята на лидера на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари Льо Пен. Следват потенциалните кандидати на основната опозиционна сила - социалистите, Доминик Строс-Кан и Мартин Обри.

Французите обаче като цяло смятат, че политиците стават все по-безпомощни в борбата с несигурността. 32 процента от анкетираните мислят, че десницата може да се справи по-добре в тази област, а едва 14 процента споделят това мнение за левицата. Мнозинството - 53 процента, обаче смятат, че нито едните, нито другите са способни да победят несигурността. По партийни пристрастия 97 процента от симпатизантите на крайнодесния Национален фронт подкрепят политиката на правителството към ромите, както и 92 процента от привържениците на управляващата дясна партия Съюз за народно движение, както и 74 процента от хората, подкрепящи центриста Франсоа Байру. 40 процента от симпатизантите на Френската социалистическа партия и на Зелените не са против разрушаването на незаконните ромски лагери.

Въпросът за експулсирането на ромите, полемиката по който достигна чак до Ватикана, обаче разделя десницата и левицата повече от когато и да било, посочва "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа