Повечето германци искат ограничение на скоростта по магистралите им

Голяма част от магистралите в Германия и в момента имат ограничение на скоростта

Повечето германци подкрепят идеята да се наложи ограничение на скоростта по германските магистрали като мярка за борба с климатичните промени, показват данни от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Петдесет и две на сто от запитаните искат да бъде въведена максимална скорост от 120 до 140 км/ч, показва проучването на института "Емнид", публикувано в събота във в. "Билд ам зонтаг". Четиридесет и шест процента са против въвеждането на такива ограничения.

Назначена от правителството комисия проучва варианта да бъдат променени правилата в участъците от магистралите без ограничения, като по този начин се помогне Германия да изпълни целите, поставени от ЕС, за ограничаване на емисиите на парникови газове.
Не всички обаче са съгласни с плановете.

"Принципът на свободата се е самодоказал. Който иска да кара със 120, нека кара със 120, а тези, които искат да шофират по-бързо, нека го правят. Защо е тази постоянна мания да се контролира всичко до най-малката подробност?, заяви пред вестника транспортният министър Андреас Шойер от баварския консервативен Християнсоциален съюз.

Шойер изтъкна, че германските аутобани са едни от най-безопасните в света и че налагането на ограничение на скоростта ще намали като цяло въглеродните емисии на страната само с 0.5 на сто.

Той заяви, че 7640 км от германските магистрали - около 30 процента от общата им дължина - имат вече ограничения.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?