Повечето германци смятат, че Европа може да се отбранява без помощта на САЩ

Доналд Тръмп и Ангела Меркел

Повече от половината германци мислят, че Европа може да се отбранява без военната подкрепа на САЩ, показва социологическо проучване на института "Форза", цитирано от Ройтерс.

Само 37 процента от респондентите са на мнение, че Европа зависи от американската военна помощ. Проучването не показва значителни различия между източните германски региони и западната част на страната, която има по-сериозни исторически връзки със САЩ. На изток 60 процента смятат, че Европа не се нуждае от САЩ, а на запад 55 процента са на това мнение.

Американският президент Доналд Тръмп даде на 12 юли ултиматум на европейските съюзници да отделят повече пари за отбрана и ги предупреди, че САЩ може да оттеглят подкрепата си, ако Европа не отнеме от плещите на американския данъкоплатец по-голяма част от финансовото бреме за издържане на НАТО. Той нарече Германия "заложник" на Русия заради енергийната ѝ зависимост от Москва.

Общо 84 процента от анкетираните 1004 германци смятат това твърдение за "напълно абсурдно", а 92 процента казват, че мотивът за коментарите на Тръмп е желанието му да насърчи вноса на американски втечнен газ в Европа и Германия.

Две трети подкрепят изграждането на газопровода "Северен поток 2", защото смятат, че той ще направи по-надеждни доставките на газ в Германия.

Споделяне

Още от Европа