Повечето министерствата бяха попълнени с нови зам.-министри

Част от назначените са служители от същите ведомства

Повечето министерствата бяха попълнени с нови зам.-министри

Почти всички министерства вече са с обновен състав, след като в сряда премиерът Марин Райков назначи нови зам.-министри и освободи старите, които бяха останали на постовете си.

В МВР от поста си е освободен заместник-министър Веселин Вучков, а на негово място е назначен Филип Гунев. Той е магистър по международни отношения от Колумбийския университет, Ню Йорк, магистър по социална антропология и доктор по социология от Лондонския икономически институт. В последните години е работил като старши анализатор към Центъра за изследване на демокрацията в София.

Автор е на публикации по проблемите на организираната и конвенционалната престъпност и корупцията, предотвратяването на конфликти, противодействието на етническата и расовата дискриминация и др.

Божан Стоянов, Ирена Младенова и Виолета Лорер са назначени за заместник-министри на икономиката, енергетиката и туризма. Стоянов е член на клуба "Българският Великден", нашумял по времето на управлението на НДСВ. Той е бил управител на специално създаденото за приватизацията на Булгартабак холдинг дружество "Тобако кепитъл партнерс". Сделката тогава обаче пропадна, главно заради съпротивата на ДПС.

На мястото на Светлана Боянова, която днес бе освободена със заповед на премиера Райков, в Министерството на земеделието и храните е назначена Снежана Благоева, която досега бе директор на дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" във ведомството.

Димитър Бонгалов става зам.-министър на правосъдието на мястото на Пламен Георгиев, който оглави Комисията за конфискация за незаконно придобито имущество. Бонгалов бе зам.-министър и в кабинета на Сергей Станишев и отговаряше за местата за лишаване от свобода, което ще прави и в сегашното правителство.

Албена Лазарова е новият зам.-министър на транспорта. Досега тя беше парламентарен секретар на транспортното министерство и главен секретар на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Назначени са и двама нови заместник-министри на труда и социалната политика оставен вече обявената през миналата седмица Ваня Стойнева, която ще отговаря за реализацията на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. Това са Иванка Шалапатова и Петър Стоянов. От поста ѝ е освободена заместник-министър Зорница Русинова.

Шалапатова е назначена на зам.-министър на социалната политика и ще отговаря за политиките по социално подпомагане и социални услуги, децата и хората с увреждания. Тя има 15-годишен професионален опит в неправителствени организации, свързани главно с грижата за децата. Ръководила е представителствата на британските благотворителни организации "Европейски детски тръст” и "Всяко дете“. Преди да приеме поста на заместник-социален министър, Шалапатова е била директор на фондация "За нашите деца”.

Петър Стоянов ще отговаря за дейностите в областта на доходите и жизненото равнище, демографското развитие, социалното осигуряване, защитата при безработица и насърчаване на заетостта, пазара на труда. Той е работил в Центъра за международно развитие на Harvard University. Бил е старши макроикономист в един от основните проекти на Американската агенция за международно развитие /USAID/ - проект "Пазар на труда". Стоянов има богат професионален опит като експерт, консултант и анализатор в Агенцията за икономически анализи и прогнози и в няколко банки.

За заместник-министър на околната среда и водите е назначена Малина Крумова, а от поста е освободена Ивелина Василева.

Малина Крумова е ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.”. Тя ще ръководи дирекциите "Фондове на ЕС за околна среда”, "Европейски и международни проекти”, “Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество” и "Кохезионна политика за околна среда”.

В здравното министерство от поста е освободен Минчо Вичев, който отговаряше за болничната помощ, и на негово място е назначен анестезиологът д-р Мирослав Ненков. Работи във ВМА, откъдето дойде и служебният министър Николай Петров. Ненков е координатор по донорство и води здравно предаване по Дарик радио. Фармацевтът Лидия Нейчева става зам.-министър с ресор лекарствена политика.

Ася Давидова и Антон Лазаров стават зам.-министри на отбраната на мястото на Августина Цветкова и Валентин Радев. Лазаров преди е работил в Министерството на отбраната, а Давидова идва от Министерството на външните работи.

В министерството на образованието Мариана Банчева от Националната мрежа на децата наследява Милена Дамянова, която се оттегли от зам.-министерския пост с ресор средно образование.

Гимнастикът Йордан Йовчев става зам.-министър на физическото възпитание и спорта на мястото на Лазар Каменов.

Зам.-министри на културата стават проф. Мила Сантова и Деяна Данаилова-Станилова, а се освобождава Георги Стоев.

Споделяне

Още от България