Повечето министри заедно с Церовски, плюс Лечков оглавяват царските листи

Повечето министри заедно с Церовски, плюс Лечков оглавяват царските листи

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, “двойкаджията” в правителството според общественото мнение Валентин Церовски, футболната звезда Йордан Лечков са сред водачите на листи, оповестени лично от премиера Симеон Сакскобургготски след заседанието на Политическия съвет на НДСВ във вторник.

“Може би”, “вероятно” – с тези думи той отговори на въпросите означава ли обявяването на водачите, че НДСВ окончателно е отхвърлила искането на коалиционния партньор Ахмед Доган за общи листи на изборите през юни.

Почти всички министри са включени на челни места в регионите, включително и отстранената от правителството под натиска на ДПС Лидия Шулева, която ще води листата в Ловеч. В момента Шулева е и председател на царския предизборен щаб.

Както и на изборите през 2001 г., когато влезе в политиката, името на самия Симеон Сакскобургготски не фигурира в нито една листа. Той обаче още в края на миналата година даде заявка за втори премиерски мандат. Дали това ще стане зависи от изборните резултати, но към този момент, според социологическите прогнози, победител ще е БСП.

“Отличниците” в кабинета Милен Велчев и Меглена Кунева са начело на по две листи – той в Плевен и Пловдив, тя в Русе и Перник. На две места – в Благоевград и в Пловдив област, води и любимецът на народа ген. Бойко Борисов, който до този момент отричаше да има амбиции за политическа кариера, но с допълнението, че няма да се противопостави на царя, ако той така реши.

Бойко Борисов няма да напуска МВР?

Все още не е ясно дали Бойко Борисов ще напусне МВР, въпреки че законът изключва хора на професионални длъжности във ведомството да участват в политическа дейност. За незабавното освобождаване на ген. Борисов настояха ДСБ, като припомниха, че полицията е деполитизирана. Вътрешният министър Георги Петканов даде да се разбере, че ген. Борисов ще излезе в отпуск за кампанията и на негово място ще бъде назначен временен заместник.

Самият Петканов е удостоен с челно място с само в една листа – смолянската.

Часове преди да бъде обявен за водач на листа, ген. Борисов заяви в “Коритаров live” по Нова телевизия и РНЕ, че най-важно е в България да се осъществи съдебна реформа и по-добре е ЕС да отложи членството ни с 1 година, но да не го подвеждаме с козметични промени. По думите на Борисов, прокуратурата трябва да отиде към изпълнителната власт или към друг орган, подчинен на парламента, за да ѝ се търси отговорност. Той обаче уточни, че реформата ще засегне следващия главен прокурор, а не сегашния и ще е валидна след влизането ни в ЕС.

Петима министри са извън листите

С по две водачески места са “наградени” трима от четиримата партийни заместници на Симеон. Вицепремиерът Пламен Панайотов води в един от трите райони на София и в Кюстендил, министърът на отбраната Николай Свинаров – във Велико Търново и в Шумен и депутатът Даниел Вълчев – в Добрич и в Пазарджик. Екоминистърката Долорес Арсенова е останала само с един от софийските райони, а третият се оглавява от бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков.

Само петима министри от квотата на НДСВ в правителството не водят листи - на образованието Игор Дамянов, на здравеопазването Славчо Богоев, на правосъдието Антон Станков, на икономиката Милко Ковачев и на държавната администрация Димитър Калчев.  

По-рехава е депутатската квота сред водачите. Като се изключи партийният заместник на Симеон Даниел Вълчев, бившият шеф на парламента и настоящия му приемник Борислав Великов и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, само трима царски депутати попадат начело на листите – Антония Първанова в Кърджали, Веселин Близнаков в Хасково и Минчо Спасов в Ямбол. Областният управител на Варна Яни Янев ще е водач в Силистра.

Две челни места – в София област и в Търговище, са дадени на мандатоносителите Весела Драганова и Тошо Пейков. С обяснението, че това е вътрешнопартиен проблем, Симеон отказа да отговори дали НДСВ ще подпише споразумение с Партията на българските жени и с Оборище, за което настояват Драганова и Пейков.

Преди заседанието на Политическия съвет премиерът прогнозира, че е нормално на водещи места в листите да има популярни хора, експерти, които не са членове на партията. След заседанието стана ясно, че водач извън партийната квота е само кметът на Сливен и бивш футболен национал Йордан Лечков.

Благоевград – Бойко Борисов
Бургас – Соломон Паси
Варна – Николай Василев
Велико Търново – Николай Свинаров
Видин – Нина Чилова
Враца – Христина Христова
Габрово – Станимир Илчев
Добрич – Даниел Вълчев
Кърджали – Антония Първанова
Кюстендил – Пламен Панайотов
Ловеч – Лидия Шулева
Монтана- Борислав Великов
Пазарджик – Даниел Вълчев
Перник –Меглена Кунева
Пловдив град – Милен Велчев
Пловдив област – Бойко Борисов
Плевен – Милен Велчев
Разград – Валентин Церовски
Русе – Меглена Кунева
Силистра – Яни Янев
Сливен – Йордан Лечков
Смолян – Георги Петканов
София-град 23-ти район – Пламен Панайотов
София-град 24-ти район - Долорес Арсенова
София-град 25-ти район - Огнян Герджиков

Новото време: Водачите в Разград и Кърджали може да бъдат сменени

Дори и след обявяването на водачите на НДСВ, нововремци продължават да поддържат тезата, че евентуална предизборна коалиция на трите партии от Либералния алианс може да се случи в последния възможен момент.

Според Новото време, които до последно се надяват на общите листи като единствен сигурен шанс да влязат в следващия парламент, не е никак случайно, че премиерът е избрал точно в двата най-силни за ДПС региона -Разград и Кърджали - водачи да бъдат компромисни фигури като Валентин Церовски и Антония Първанова. Двамата може лесно да подмени с депутати на Ахмед Доган в случай на общо явяване на Либералния алианс, прогнозираха под сурдинка нововремци.

"Готови сме да се явим самостоятелно на изборите и няма съмнение, че ще минем бариерата," заяви зам.председателят на партията и министър на енергетиката Мирослав Севлиевски, но с изричното уточнение, че "съществуват и много конфигурации за предизборно коалиране".

Въпреки големите надежди на Новото време, има и друго резонно обяснение на премиерското решение - освен ДПС и евентуално БСП, всяка друга политическа формация има минимален шанс да спечели мандат в Кърджали и Разград. В тази ситуация е съвсем естествено Симеон да жертва в тези региони хора като Церовски и Първанова.

Симеон похвали Церовски за магистрала “Тракия”

Симеон обаче защити лично работата на строителния министър Церовски, известен най-вече като "двойкаджията", но в очите на премиера притежаващ заслуга за прокарването на силно оспорвания концесионен договор за магистрала “Тракия”.

Симеон похвали министъра, че е положил много усилия за изграждането на автомагистрала "Тракия", както и за подписването на меморандума между Русия, България и Гърция за петролопровода Бургас - Александруполис, което съвпада с обявяването на водачите в листите. “Ако се абстрахираме от известни кампании, имаме основание да се радваме на един министър, който работи по много проекти, които изглеждаха по-скоро пожелателни или мечти”, заяви Сакскобургготски.

Коалиция с ДПС и Новото време май няма да има

Засега обаче Симеон не дава еднозанчен отговор по въпроса "със или без коалиция" и държи в напрежение и ДПС и Новото време, които настояват за това. Макар във вторник да потвърди, че обявяването на водачите е знак за самостоятелното явяване на НДСВ на изборите, той не отрече категорично и възможността трите партии от Либералния алианс да се коалират. До последния момент възможностите остават отворени, отговори той на въпрос изключва ли окончателно днешното решение на НДСВ варианта за евентуално коалиране.

"На всички тук е известна моята диалогичност и желание да се обединяваме, но също трябва да се имат предвид и теми, които възникват почти внезапно, които се работят от много време в една дадена посока. Независимо от това обаче един Либерален алианс е доказателство, че и трите сили в него държим на едно центристко управление и имаме еднакви идеали”, обясни премиерът.

Миналата седмица ДПС даде срок на партньорите си от НДСВ до средата на април да решат окончателно сами или в коалиция ще се явяват на изборите. Във вторник Симеон коментира: “Ние сме в контакт, нали и не виждам защо трябва така да го превръщаме, да чакаме едни други, ние сме коалиция и си общуваме”.

Междувременно, докато чакат окончателната заявка на НДСВ, Новото време обявиха, че местните им структури вече са издигнали зам. председателя на партията Юлияна Дончева за водач на листата в Пловдив-област и на Борислав Цеков - в Пазарджик. "Дончева ще скрие топката на ген. Бойко Борисов в Пловдив-област, а Цеков ще скрие конституцията на Даниел Вълчев в Пазарджик," обяви Севлиевски в обичайния си високопарен стил. До 30 април ще приключи процедурата по номинирането на кандидат-депутатите, а конгресът на партията на 7 и 8 май ще реши окончателното подреждане на листите.

НДСВ ще ухажва колебаещите се гласоподавалети

Привличането на колебаещия се електорат ще е основната задача в предизборната стратегия на НДСВ, която Политическият съвет одобри във вторник. Според статистиката, обявена от Лидия Шулева, близо 1 200 000 българи се колебаят за кого да дадат гласа си, като голяма част от тях са с центристки убеждения.

Като основни характеристики, които отличават НДСВ от другите основни претенденти на изборите, Шулева посочи толерантността, експертността, младостта и приемствеността.

Според социологическите проучвания на жълтите, над 60% от симпатизантите на НДСВ са хора, които работят или учат, близо половината са на възраст между 18 и 40 години, с добро образование и сравнително добър социален статус.

Споделяне

Още по темата

Още от България