Повечето пътища в Силистренско остават затворени

Обстановката в останалата част от страната се нормализира

Скрийншот: бТВ

Пътната обстановка в цялата страна се нормализира след обилния снеговалеж в последните дни, като най-тежка остава ситуацията в Силистренско, където повечето пътища остават затворени, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова във вторник пред бТВ.

По думите ѝ през последната нощ в страната са работили 2 600 снегорина, двойно повече спрямо предходните дни. От 1.00 до 5.00 часа във вторник всички пътища са били спирани поетапно за всички автомобили заради завалелия леден дъжд.

"Леденият дъжд е много по-страшен от леда, така че много повече ни плашеше. Беше затворена пътната мрежа и се отваряше поетапно", обясни Павлова, чието телевизионно участие бе ознаменувано с анимационен снегорин, преминаващ наляво надясно през студиото.

По повод ситуацията в област Силистра тя добави, че всички пътища са затворени за тежкотоварния трафик, а поетапно ще бъдат затворени и за лекия. "Затваряме Силистра – Русе покрай Дунав, Силистра – Варна, защото снегът е много силен, а обстановката много тежка", посочи Лиляна Павлова.

Междувременно от агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че е възстановено движението в областите Русе, Варна, Велико Търново, Търговище, Разград, Ямбол, Шумен, Габрово и Добрич. Отпада ограничението за движение на камиони над 12 тона по път II-19 проход Предела.

Движението по републиканския път между Елхово и ГКПП "Лесово" е възобновено, след като бе временно затворено за обработка на пътните платна след падналия през нощта леден дъжд. Всички населени места в Ямболска област вече имат ток и вода за разлика от вчера, когато снеговалежът създаде проблеми на много места. Всички пътища от републиканската пътна мрежа са обработени и проходими. Нормализирано е и зареждането с хранителни продукти.

Всички републикански пътища на територията на Ловешка област са почистени и обработени против заледяване и са проходими при зимни условия. Проходът Троян – Кърнаре остава затворен за всички моторни превозни средства.

В Русенска област няма населени места без ток и вода в региона. Обстановката на ГКПП "Дунав мост" е спокойна, като съоръжението е почистено. В Сливенска област пътищата са отворени и проходими при зимни условия. Има ограничение на движението на превозни средства над 10 тона за проходите "Котленски", "Твърдишки" и "Вратник".

Пътната обстановка в Старозагорска област също е спокойна. Новият сняг, който вяла снощи е с дебелина от 4 до 8 см. Няма затворени пътища и проходи, съобщиха от Областната администрация в Стара Загора.

Пристанище Варна е отворено, летището работи нормално. От общината информират, че във вторник продължава разчистването на снега до спирките и по тротоарите. Има готовност за ново лугиране на маршрутите на градския транспорт, ако се сбъдне прогнозата за леден дъжд. Ще бъде почистен и подготвен маршрутът на празничното шествие за Богоявление в сряда от катедралния храм "Свето Успение Богородично" до първа буна, където ще бъде отслужен Голям Богоявленски водосвет.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?