Повечето правителства в ЕС подкрепят санкции за задлъжнели държави

Повечето европейски правителства подкрепят по-строги санкции за задлъжнели държави, които надвишават позволения 3-процентов праг за бюджетния дефицит. Това съобщи президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой след заседание на министрите на финансите от ЕС в Брюксел. Те обсъдиха по-строги правила за трупането на дългове в усилията си да противодействат на дълговата криза, която срина доверието на пазарите в европейската валута.

Ван Ромпуй отбеляза, че финансовите министри от ЕС са проявили широк консенсус за финансови и политически санкции. Той не даде повече подробности, изтъквайки, че представители на ЕС ще вземат решение за реформи в правилата за бюджета на ЕС до октомври.

Работната група, която се събра успоредно със срещата  на министрите на финансите от ЕС, е постигнала съгласие по четири цели за втвърдяване на икономическата политика на ЕС и да се гарантира, че криза като тази в Гърция никога повече няма да възникне, посочи Ван Ромпой.

"Днес сме само в началото на процеса, но ще направим повече от това просто да поставим проблемите на масата: вече постигнахме споразумение по четири основни цели", заяви Ван Ромпой.

Сред целите, набелязани от работната група, са втвърдяване на правилата за бюджетната дисциплина и намиране на начини за подобряване на конкурентоспособността на най-вялите икономики в ЕС.

Другите две цели са създаване на постоянна система за оказване на спасителна помощ на изпаднали в затруднение страни и очертаване на начините, по които страните членки и Европейската комисия ще решават евентуални икономически проблеми. Одобреният преди повече от седмица европейски стабилизационен механизъм е замислен само за три години.

Призивът на Германия за обявяве на "регламентирана неплатежоспособност" на дадена страна е останал изолиран в ЕС, уточни Херман ван Ромпой.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа