Повечето събития от културната програма на европредседателството били изпълнени

Боил Банов обяви, че читалище в Шипка не може да бъде реновирано сега, но обеща да бъде обявено за паметник на културата

Повечето събития от  културната програма на европредседателството били изпълнени

По-голямата част от събитията в програмата за култура, планирани по време на българското европредседателство, са изпълнени. Това стана ясно от обясненията на министъра на културата Боил Банов пред бТВ.

При някои от проектите има закъснение, каза Банов. Общо с около 1.6 млн. лв. от държавния бюджет беше финансирана културната програма на европредседателството, която мина незабелязано.

Публикациите, в които се твърди, че програмата не е изпълнена, не са атака към мен или други институции, а към творците, ангажирани в програмата, смята Банов.

По думите му отчетът за изпълнението на проектите предстои. "Ако не се случи проект, той няма да бъде платен, даже ако се случи, но не се случи добре, това също ще бъде санкционирано", заяви министърът на културата.

Двойната къща в София ще бъде възстановена

Министърът на културата увери, че известната като Двойната къща в София, която беше разрушена, ще бъде възстановена от собственика ѝ.

Субстанцията я няма вече и това е проблем, но като визуална памет може да бъде съхранена, смята Банов. Припомни, че сградата е била със статут на паметник на културата, но след това минава обосновано решение, че вече не е паметник на културата. Това решение е подписано от предишния министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. С неговия подпис къщата е законно разрушена, стана ясно от обясненията на Банов.

"Това не граничи с абсурда, защото като е паметник на културата, ще се възстановят фасадите, ще се възстанови памет, а тя е най-важното", каза той.

Собственикът на имота – бизнесменът Кирил Киров, известен като Киро Японеца, има одобрен проект, с който надстроява, но запазва ключовите фасади и цялата визия, каза Банов.

"Поел е ангажимент материалите, които ползва, да бъдат изцяло автентични и идентични на къщата. Със сигурност там ще остане една родова памет за поколенията", смята министърът на културата.

Споделяне

Още от България