Повечето висшисти у нас вършат нискоквалифицирана работа

Едва 4 процента от висшистите у нас са безработни, но по-голямата част от тях не работят по специалността си, а някои дори заемат длъжности, за които въобще не се изисква висше образование. Това гласи статистика на просветното министерство, изнесена във вторник на форума "Бизнес и образование".

Данните се отнасят за последните пет години и според екипа на министерството показват, че университетите в България произвеждат кадри, които не съответстват на нуждите на пазара на труда.

В България се реализират около три четвърти от завършилите висше у нас. Не е ясно колко от останалите 25 на сто са в сивата икономика, колко от тях са икономически неактивни (т.е. не работят, но не са и регистрирани на борсата) и колко са заминали в чужбина. Предполага се, че последните са най-много.

По думите на Георги Стойчев от "Отворено общество", има отделни професионални направления, които буквално произвеждат кадри за чужбина. Той даде пример с медицината, където 30 процента от студентите са чужденци, а една четвърт от завършващите всяка година веднага заминават зад граница.

Просветното министерство довършва в момента стратегия за развитие на висшето образование до 2020 г., която трябва да бъде готова до май. Тя предвижда именно подобряване на връзката между висшето образование и професионалната реализация, както и промяна на модела на финансиране на университетите, като вече ще им се плаща за качество, а не за брой студенти.

Акцентът ще пада и върху студентските стажове, тъй като, по данни на МОН, 15 процента от студентите, които практикуват специалността си, докато още следват, подписват договор след дипломирането при същия работодател. В момента по стажантски програми на министерството работят около 40 хиляди студенти.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?