Повишават се нормите за сигурност и екологичност за мотоциклетите в ЕС

Повишават се нормите за сигурност и екологичност за мотоциклетите в ЕС

Нови правила за по-безопасни и по-зелени мотоциклети, влизащи в сила от 2016 г. за всички дву-, три- и четириколесни превозни средства от категории мотопед до тежък мотоциклет, прие Европейският парламент във вторник.

Повишаването на изискванията се предприема, тъй като моторите участват в 16 % от фаталните инциденти по пътищата в Европа, а в същото време съставляват едва 2% от трафика,.

„Безопасното шофиране на мотоциклет е, разбира се , отговорност на водача, но все още съществуват възможности мотоциклетите да бъдат направени по-сигурни и по-екологично чисти“, заяви холандският докладчик по темата Вим ван де Камп от ЕНП.

Според новите правила системата срещу блокиране на колелата (ABS) ще е задължителна за всички мотоциклети с двигатели над 125 куб. см, докато ABS или комбинирана спирачна система (CBS) ще се прилага за "по-малки" мотори и за скутери.

До края на 2019 г. се очаква Европейската комисия да представи анализ на икономическата целесъобразност и препоръки за това дали правилата трябва да се преразгледат, за да се прецени, дали да се направи системата ABS задължителна и за по-малките мотоциклети.

Евродепутатите приеха също да се въведе автоматично включване на светлините при пускането на двигателя на мотоциклета.

Тъй като L-категорията превозни средства замърсяват въздуха с непропорционално големи количества емисии, депутатите гласуваха за разширяване на стандартите за емисии Евро 4 за мотоциклети от 2016 г., както и за мотопеди от 2017 г., и Евро 5 за всички дву-и триколесни превозни средства от 2020 г

Депутатите подкрепиха още и постепенното въвеждане на системи за бордова диагностика (СБД) за наблюдение на неизправности и улесняване достъпа до информация за вредните емисии, за да може превозното средство да бъде поправяно навреме.

Новият регламент, одобрен с 643 гласа "за“, 1 "против“ и 18 "въздържал се“, все още подлежи на одобрение от страните членки.

Правилата ще важат само за новите превозни средства, продадени от 2016 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?