Повишават се нормите за сигурност и екологичност за мотоциклетите в ЕС

Повишават се нормите за сигурност и екологичност за мотоциклетите в ЕС

Нови правила за по-безопасни и по-зелени мотоциклети, влизащи в сила от 2016 г. за всички дву-, три- и четириколесни превозни средства от категории мотопед до тежък мотоциклет, прие Европейският парламент във вторник.

Повишаването на изискванията се предприема, тъй като моторите участват в 16 % от фаталните инциденти по пътищата в Европа, а в същото време съставляват едва 2% от трафика,.

„Безопасното шофиране на мотоциклет е, разбира се , отговорност на водача, но все още съществуват възможности мотоциклетите да бъдат направени по-сигурни и по-екологично чисти“, заяви холандският докладчик по темата Вим ван де Камп от ЕНП.

Според новите правила системата срещу блокиране на колелата (ABS) ще е задължителна за всички мотоциклети с двигатели над 125 куб. см, докато ABS или комбинирана спирачна система (CBS) ще се прилага за "по-малки" мотори и за скутери.

До края на 2019 г. се очаква Европейската комисия да представи анализ на икономическата целесъобразност и препоръки за това дали правилата трябва да се преразгледат, за да се прецени, дали да се направи системата ABS задължителна и за по-малките мотоциклети.

Евродепутатите приеха също да се въведе автоматично включване на светлините при пускането на двигателя на мотоциклета.

Тъй като L-категорията превозни средства замърсяват въздуха с непропорционално големи количества емисии, депутатите гласуваха за разширяване на стандартите за емисии Евро 4 за мотоциклети от 2016 г., както и за мотопеди от 2017 г., и Евро 5 за всички дву-и триколесни превозни средства от 2020 г

Депутатите подкрепиха още и постепенното въвеждане на системи за бордова диагностика (СБД) за наблюдение на неизправности и улесняване достъпа до информация за вредните емисии, за да може превозното средство да бъде поправяно навреме.

Новият регламент, одобрен с 643 гласа "за“, 1 "против“ и 18 "въздържал се“, все още подлежи на одобрение от страните членки.

Правилата ще важат само за новите превозни средства, продадени от 2016 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?