Повишен интерес към руските анклави в Обединеното кралство

Резиденцията в Сейнт Джордж Хил на олигарха Юрий Шефлер, избягал от Русия след спор с руската държава за правата върху марките водка "Столичная" и "Московская"

Смъртта на Борис Березовски привлече вниманието към богатите руснаци, които обитават привилегирован район северно от Съри и източно от Бъркшър, и процъфтяващата мрежа от местни компании, призвана да обслужва потребностите им, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

За последното десетилетие свръхбогатите руснаци влагат милиони в къщи и имения главно в два района с всякакви екстри - Уентуърт, зелен анклав от около 700 къщи в Бъркшър, и Сейнт Джордж Хил, затворен частен комплекс в Уейбридж, Съри. В Сейнт Джордж Хил 400 от 430-те имота принадлежат на руснаци. "Те са главната движеща сила на пазара", казва пред вестника Саймън Ашуел, директор на филиала на компанията за търговия с недвижими имоти "Савилс". Половината от имотите от началото на годината досега със средна цена 7 милиона британски лири са продадени на руснаци.

Местни компании се облагодетелстват от притока на руснаци, тъй като новодошлите обикновено се нуждаят от цяла армия обслужващ персонал от готвачи и прислужници до шофьори и лични асистенти.

Джейн Паркър, директор на базирана в Кобам обслужваща фирма, казва, че 90 процента от клиентите ѝ са от Русия или съседни страни. Клиентите се обръщат към нея за практическа помощ по такива въпроси като училищното образование на децата, пътувания или жилища, както и за съвети от по-лично естество. "Задават ни въпроси за културни специфики като например коя е подходящата рокля за родителската среща в училище на нечия дъщеря", допълва тя.

За пришълците от Русия серия смъртни случаи при неизяснени обстоятелства сред техни сънародници и страхът да не станат жертва на престъпници, доведе до създаването на цяла индустрия за сигурност, в която често работят бивши служители на британските въоръжени сили.

Охраната на входа към затворения комплекс в Сейнт Джордж Хил била засилена видимо през последните три години, според един от местните агенти за недвижими имоти. "Разпитват повече хората, които влизат в комплекса. Един строителен предприемач беше държан отвън 20 минути. Трябваше да се намесим, за да го пуснат."

Ръководството на Сейнт Джордж Хил отказало коментар. Тим Хабърд, партньор в компанията "Пропърти вижън", която предлага консултации на купувачи на недвижими имоти, казва, че руснаците са загрижени за сигурността си повече от представителите на други страни. Но безпокойството не пречи на апетитите им. "Откакто започнахме да консултираме руснаците преди 10 години, печалбите на компанията ни нараснаха от 5 на 30 процента", посочи той.

Първата вълна от руснаци, пристигнали в района Уейбридж, повлече Роман Абрамович - олигархът, който спечели миналата година дело в съда срещу Борис, Березовски - когато през 2003 г. реши да премести тренировъчната база на футболния отбор "Челси" в Кобам.

В Лондон и югоизточна Англия богатите руснаци са привлечени на първо място от законовия ред, ликвидния пазар на недвижими имоти и удобните транспортни връзки. Добрите училища са друго преимущество, което ги привлича. Паркър, чиято компания помага за училищното настаняване на децата на богатите руснаци, посочва "златния триъгълник" от училища в Оксшот, Ешър и Уейбридж.

Ашуел добавя, че руснаците са привлечени и от многобройната средна класа. "За руските представи това означава стабилност. Без средна класа има много по-голяма вероятност от политически сътресения."

Доколко руснаците успяват да се интегрират в местния живот? Ашуел казва, че те опитват да общуват с местните, като например се срещат с други родители в училищата на децата си. Но трудно може да се говори за местна руска социална среда. Закупили огромни провинциални имения, повечето предпочитат да водят затворен живот.

"Мисля, че се дължи на живота в родина им и онова, което им се е случило. Вероятно те просто не желаят да се сблъскват с хора от предишния си живот."

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?