Повишена консумация, но по-ниски сметки за ток отчете "Енерго-Про" за ноември

Потреблението на електроенергия в Североизточна България през ноември се е повишило средно с около 10 процента спрямо същия месец на 2012 г., но в същото време сметките на клиентите са намалели с около 1 процент спрямо година по-рано, съобщиха в петък от доставчика в региона "Енерго-Про".

 

Според данни на компанията средната консумация на електроенергия на битови клиенти за миналия месец е била 299 кВтч, а за ноември 2012 година ─ 271 кВтч. Въпреки това, докато година по-рано клиентите са платили средно по 43.80 лв., за този ноември сметката им средно е 43.41 лв.

 

При регистрираното повишение на консумацията, основната причина за отчетената разлика в средната стойност на фактурите е намалението на цените на електроенергията, веднъж от 5 март и втори път от 1 август 2013 г., посочва дружеството

 

Общото потребление на битовите и стопански клиенти в региона за ноември 2013 година е било средно с около 5% по-високо в сравнение с месец октомври същата година. Средната температура през ноември е с около 2-5ºС по- ниска в сравнение с измерената средна температура през октомври, сочат още данните на "Енерго-Про".

 

Доставчикът напомня, че сметката за ток зависи от потреблението, а неговата ефективност и интензивност са индивидуални за всеки клиент.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?