Повишена заявка за ток от НЕК спряла студения резерв на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Повишена заявка за ток от НЕК спряла студения резерв на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е прекратила договора си с "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) за осигуряване на студен резерв в периода 1 април - 31 юли, защото "Националната електрическа компания" (НЕК) е повишила заявката си към въглищната централа за закупуване на електроенергия. Това обясниха от ТЕЦ-а пред Mediapool в четвъртък.

Преди ден стана ясно, че централата е поискала от ЕСО да бъде спрян контрактът поради обективна невъзможност да го осигурява. Така системният оператор е трябвало да обяви извънреден гърг за разполагаема мощност за времето от 1 май до края на юли, в който се е явила само ТЕЦ "Варна". Така продадената от ЧЕЗ на фирма на Данаил Папазов, който бе транспортен министър от правителството на Пламен Орешарски, вече заработва първите над 2.8 млн. лв. приходи от първия си преустроен на газ блок.

От ТЕЦ "Марица Изток 2" обясниха, че не са имали друг избор освен да прекратят договора си, тъй като са получили завишена заявка за обезпечаване на доставките на обществения доставчик НЕК. Съгласно Закона за енергетиката, осигуряването на обществения доставчик е приоритетно пред останалите участници на пазара, заради което и държавната централа е поискала от ЕСО спиране на договора.

Вероятно по същата причина и преносният оператор се е съгласил и е спрял контракта без неустойки за неизпълнението му.

От обясненията на държавната централа стана ясно, че тя възнамерява да продължава да играе в търгове на ЕСО за студен резерв, тъй като в момента е прекалено висока цената на въглеродните емисии, които дружеството купува, за да компенсира изхвърляните от него вредни емисии във въздуха над позволените му в комплексното екоразрешително. В момента тон СО2 емисия се продава за 14 евро, посочват от ТЕЦ "Марица Изток 2".

Така за централата е много по-изгодно финансово да има договор за студен резерв с ЕСО и да стои на стендбай режим, без да произвежда реално електроенергия и да изхвърля вредни емсии, освен ако не се наложи задействане на резерва. Практиката обаче сочи, че това не се случва често и реално плащаните годишно от ЕСО около 40 млн. лв. са чист и лесен приход за спечелилите такива договори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес