Повишение: Говорителят на ЦИК Бисер Троянов ще става върховен съдия

Снимка: БГНЕС

Съдия Бисер Троянов, известен на широката публика най-вече в ролята си на говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), е на крачка от кадрово повишение от апелативен във върховен съдия. Той бе класиран на второ място в конкурса на Висшия съдебен съвет (ВСС) за попълване на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС), научи Mediapool. Конкурсът е за три вакантни места във ВКС. Остава единствено ВСС да гласува неговата кандидатура и той ще се премести от Софийския апелативен съд във ВКС.

От класирането става ясно, че той е успял да се пребори за мястото в сериозна конкуренция. На първо място е съдия Даниела Атанасова, която бе основната конкуренция на Веселин Пенгезов, когато се избираше нов председател на Софийския апелативен съд през 2010 година. Тя е получила от изпитващата комисия на ВСС оценка "5.95" на професионалните си качества от максимална "6".

Троянов е веднага след нея с "5.85", а трета е съдия Мина Топузова с "5.70". Топузова бе временно изпълняващ функциите на председател на Софийския апелативен съд докато Веселин Пенгезов се съдеше с ВСС.

Първи под линията на класираната тройка е съдията от Софийския апелативен съд Красимир Шекерджиев. Той е член на Съюза на съдиите в България и един от изявените критици на поведението на изпълнителната власт по време на управлението на ГЕРБ. Пети е съдия Пламен Петков, който заместник - председател на Софийския окръжен съд.

Общо 16 съдии са взели участие в конкурса.

Бисер Троянов стана национално известен не като съдия, а като говорител на ЦИК за парламентарните избори през 2001, излъчен от квотата на управляващата партия НДСВ.

След като движението не успя да влезе в Народното събрание през 2009 г., Бисер Троянов се оказа в квотата на ГЕРБ и запази мястото си в новия ЦИК.

Атестацията на Троянов за работата му като магистрат все още не е качена на сайта на Висшия съдебен съвет. В коментар за Mediapool говорителят на ЦИК заяви, че все още не е потърсен от ВСС за участието му в конкурса. "Така че не съм сигурен, че съм избран", коментира той.

По въпроса за атестацията Троянов обясни, че "не е особено сигурен", но има спомени за изготвена атестация отпреди 3 години. Той допълни, че така или иначе последната му атестация е много добра и в нея той е получил 98 от общо възможни.

През последните избори говорителят на ЦИК не успя да остане встрани от скандалите в комисията. Особено показателни бяха отказите за произнасяне на ЦИК по висящи въпроси, защото не са събрани гласовете на 2/3 от членовете на комисията. Тогава Троянов коментира, че не виждал никакъв проблем в отказа на ЦИК да си изпълни законовите задължения, а по-късно призна, че сам той не е присъствал на гласуването.

От Венецианската комисия към Парламентарната асамблемия на Съвета на Европа вече разкритикува процедурите за взимане на решение от ЦИК като "политизирани".

Още от България

Одобрявате ли протестите за цените на горивата?