След избора на Иван Гешев

Повишение и финансов бонус очакват кадровиците на съдебната власт

снимка БГНЕС

Много щедри кариерни и финансови бонуси получиха в четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако съдебният кадровик е бил магистрат на апелативно ниво преди да влезе в съвета, след края на мандата си той ще бъде произведен в съдия или прокурор на върховно ниво без конкурс. Тази промяна в съдебния закон бе приета окончателно в четвъртък в парламента, след като получи подкрепа на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. Такъв кариерен бонус съществува за съдебните инспектори.

Назначаването на по-високата позиция в системата ще става по избор на самия бивш член на ВСС. Той ще подава молба къде иска да бъде назначен, а съдебният съвет ще гласува без право на преценка.

Парламентът въведе и значителни финансови бонуси за членовете на ВСС и съдебните инспектори. След освобождаването им от длъжност те ще получат допълнително парично обезщетение, изчислено на база по-виоските им заплати като членове на ВСС.

Например, съдия с 20 години стаж получава своето обезщетението си от 20 брутни заплати преди да стане член на ВСС. Това ще са 100 000 лв чисто, ако съдията е вземал 5000 лв брутна заплата. След петте години в ВСС той ще трябва да получи още пари, защото обезщетението му трябва да се преизчисли по заплатата от 7000 лв, колкото взимат членовете на съвета. Това са 40 000 лв допълнително.

Промените в закона бяха внесени преди членовете на съвета да гласуват кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В крайна сметка ВСС два пъти одобри Гешев с огромно мнозинство, а след това парламентът гласува бонусите.

Преди приемането на закона Съюзът на съдиите в България за пореден път се обяви срещу въвеждането на специалните привилегии за членовете на ВСС и съдебните инспектори. Най-голямата съдийска организация напомни, че предложеният кариерен бонус е в "ярко противоречие" със заложения в закона конкурсен принцип за растеж в йерархията.

От закона отпадна задължението магистратите да декларират членството си в съсловни организации, но остана изискването да обявяват дали членуват в неформални и тайни общества.

Наред с това Народното събрание напълно развърза ръцете на Висшия съдебен съвет за кадровата политика в системата. Отпадна ограничението за броя на позициите в системата, които могат да бъдат заемани от външни за системата хора. Например, адвокат да поиска да стане съдия. Досегашният режим ограничаваше подобни назначения до 10% от всички. От тук нататък ВСС ще определя как да се разполага със свободните позиции.

От закона отпадна задължението на ВСС да отстранява автоматично магистрат при повдигнато обвинение. Това е недопустимо по международните стандарти, защото дава огромна власт на прокуратурата върху съда и в частност върху неудобни за нея съдии. В закона бе записано, че ВСС може да отстрани обвиняем магистрат, ако главният прокурор направи мотивирано с достатъчно данни искане.

Депутатите очаквано отхвърлиха предложението на "Атака" да се забранят съсловните организации на магистратите и предложението на "Обединени патриоти" за ограничаване на финансирането на тези организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България