Повишение на минималната заплата няма да се обвързва със социалните плащания

Повишение на минималната заплата няма да се обвързва със социалните плащания
Възможно е минималната работна заплата да бъде увеличена, без заедно с това да нараснат и формираните на тази основа социални плащания. Социалният министър Тотю Младенов коментира пред журналисти във вторник, че “ако има увеличение на минималното възнаграждение, то трябва да бъде направено така, че социалните плащания да не се обвързват с нарастването му, защото в момента на криза държавният бюджет не може да си го позволи“.

Преди ден Младенов се обяви за увеличението на минималната заплата, така че след облагането доходът да е над прага на бедността.

Работодателите и синдикатите обаче не са постигнали разбирателство за увеличението на минималната заплата. Въпреки че синдикатите настояват минималната работна заплата да се увеличи от 240 лева на 290 лева, е по-вероятно, ако има увеличение, тя да стане 270 лева.

Според официалните данни на НСИ работещите на минимална работна заплата у нас са 162 000, от които 125 000 са заети в частния сектор и 37 000 - са в обществения сектор.

Министърът коментира, че европейската практика е минималните работни заплати и допълнителните плащания за пенсия да се договарят на ниво браншови колективни договори. “Така трябва да стане и у нас“, каза Младенов.

По повод предлаганите данъчни облекчения за работодателите, които осигуряват допълнително своите служители в частни пенсионни фондове, той заяви, че трябва да се преодолее дискриминацията между родените след 1960 г. и родените преди тази дата.

Сега родените след 31 декември 1959 г. задължително се осигуряват в допълнителен универсален фонд, докато по-възрастните не.

Според Младенов предстоящата пенсионна реформа ще увеличи приходите от осигурителни вноски, защото мерките по нея предвиждат увеличаване на осигуряването върху реални доходи.

Той съобщи още, че към 31 май безработицата в страната е 9.53 на сто и допълни, че продължава тенденцията за спад на безработицата и се надява това да се потвърди и през следващите три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?