Повишено съдържание на арсен в питейната вода на Любимец

Повишено съдържание на арсен в питейната вода на Любимец

Водата на Любимец е опасна. Повишено съдържание на арсен е установено в проба от питейната вода, съобщи бТВ, като се позова на РЗИ-Хасково.

Химичният елемент е в съдържание 11,9±0,05 µg/l при норма не повече от 10 µg/l. Това не съответства на максималната стойност, определена в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

От вторник Любимец вече е на водоноски. От 5 пункта в града хората ще могат да си пълнят вода. Една от водоноските в определени часове ще доставя вода и в Бежанския миграционен център.

Засегнати са близо 2600 домакинства в града. Отклонението е засечено при краен потребител.

"Връчено е предписание на ВиК-Хасково за предприемане на мерки, като се ограничава ползването на питейна вода от населението", съобщи Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ-Хасково.

Че арсенът е със завишени стойности, макар и в нормата, от водния оператор алармират здравната инспекция преди месец и половина.

"Една от пробите отчете в събирателната шахта около 9,4 - пак беше в нормите, но озадачи ни, че е два пъти повече, отколкото сумарно в четирите кладенеца", заяви инж. Тодор Марков, управител на ВиК-Хасково.

Сондажите, от които Любимец черпи вода, са по брега на река Бисерска. Досега винаги водата е била чиста.

"Никога досега на територията на град Любимец не е имало завишени норми, било то на манган, на арсен", обясни Илия Илиев, зам.-кмет на Любимец.

Макар и минимално, завишението на арсен е опасно.

"Той си е тежък, токсичен метал, не би следвало да е в такива количества и да се ползва водата за питейни цели", допълни д-р Димитър Тонев от Обществено здраве към РЗИ-Хасково.

Изследването на водата на Любимец продължава. От РЗИ са информирали и полицията за евентуална злонамереност. Предстои да бъдат взети и проби от почвите в района, за да се установи откъде може да е проникнал тежкият метал.

Забраната ще падне, ако в две последователни проби арсенът във водата бъде в норма.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?