Поврат: Мадрид и Барселона ще търсят решение на политическата криза

Педро Санчес (ляво) и Ким Тора

Започва ефективен диалог, който да доведе до политическо предложение, подкрепено от голяма част от каталунското общество.

Испанският премиер Педро Санчес и лидерът на Каталуния Ким Тора се споразумяха да намерят решение на политическата криза, която бушува, откакто миналата година беше извършен неуспешен опит за отцепване на автономната област, предаде Асошиейтед прес.

След срещата между Санчес и Тора в Барселона в четвъртък вечер, централното и регионалното правителство разпространиха общо изявление. В него се призовава за ангажиране с ефективен диалог, който да доведе до политическо предложение, ползващо се с подкрепата на голяма част от каталунското общество.

Изявлението беше прочетено след срещата от говорителката на каталунското правителство Елза Артади. То бележи поврат в конфликта между Мадрид и сепаратистката област, разкривайки възможност за политическо уреждане на спор, достигнал кулминацията си с едностранната декларация за независимост миналата година, отбелязва Ройтерс.

Срещата се състоя само часове преди планираното от Санчес необичайно заседание на испанското правителство в Барселона, срещу което се очакват да протестират радикални сепаратистки организации.

Санчес и Тора се разбраха да продължат да работят заедно, а испанският вицепремиер Кармен Калво и нейният регионален колега Пере Арагонес ще се срещнат отново през януари.

Срещата предизвика критики от страна на водачите на десноцентристките формации Народна партия и Сиудаданос", които обвиниха Санчес, че се унижава и настояват Мадрид отново да поеме контрол над областта.

Още по темата
Още от Европа