Повреда в заключването на колесника виновна за аварийното кацане на Фалкона във Варна

Повреда в заключването на колесника виновна за аварийното кацане на Фалкона във Варна

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината трите колесника на правителствения самолет Фалкон да не се затворят при излитането в неделя на машината от Варна за Пловдив с премиера Бойко Борисов на борда. Това наложи принудителното кацане на самолета.

Инженерите от Авиоотряд 28, които в понеделник прибраха машината в София, са извършили необходимите проверки и тестове на самолета и заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника. Това съобщиха от Министерството на транспорта във вторник.

От Авиоотряд 28 вече са информирали за проблемите завода производител на Фалкона и швейцарската компания, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои ремонт на самолета и след извършването на всички необходими тестове той ще бъде пуснат в експлоатация.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще запознае министър-председателя със състоянието на самолета, както и ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи, допълва се в прессъобщението.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?