Повредата в термичния щит на “Индевър” изглежда незначителна

Повредата в термичния щит на совалката “Индевър” изглежда незначителна и е малко вероятно да се нуждае от поправка. Това съобщиха от НАСА след анализ на 8-сантиметровата пукнатина в обшивката на “Индевър”, открита при анализа на видеоматериалите, предадени от борда на Международната космическа станция преди скачването ѝ със совалката в събота.

По предварителни оценки термичният щит вероятно е бил ударен от парче лед, отделило се от външния горивен резервоар на совалката при изстрелването ѝ. В неделя астронавтите трябваше да извършат по-обстойно обследване с дистанционни сензора и ръката-робот на совалката.

Междувременно двама астронавти от екипажа на американската совалка направиха първата от поне три предвидени излизания в открития Космос. Рик Мастракио и канадският астронавт Дейв Уилямс останаха навън 6 часа и 17 минути. Те монтираха метален фрагмент с тегло над тон и половина към носещата конструкция на орбиталната станция. Там догодина ще бъде инсталирана четвърта слънчева антена

Екипажите на американската совалка "Индевър"и на Международната космическа станция се срещнаха на околоземна орбита.

На височина 340 км над земната повърхност е създаден единен орбитален комплекс, съставен от совалката и от МКС с международен екипаж от десет души.

Представителите на Русия, САЩ и Канада ще действат в един екип в течение на 7 или 10 дни. За това време ще извършат три-четири излизания в космоса, за да продължат монтажа на станцията и за ремонтни работи. Предстои им също да прехвърлят на МКС около 5 тона товари, донесени със совалката, а после да качат в "Индевър" товарите, подлежащи на връщане на Земята, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?