Проф. Стив Ханке:

Повтарям от 1997 г.: Не пипайте валутния борд, не вземайте заеми и разчистете корупцията

Новият финансов министър Калин Христов бил "първокласен човек и отличен избор"

Проф. Стив Ханке

Назначаването на новия финансов министър Калин Христов бе високо оценено от професора по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке, който определи Христов като "първокласен човек", а назначаването му - "отличен" избор. Проф. Ханке предупреди, както го е правил в последните 15 години, да не се пипа валутният борд и да се разчисти корупцията.

Ханке е един от идеолозите на паричния съвет в България и бе съветник по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов.

"Познавам го (Калин Христов - бел. ред.) от много години и мисля, че е отличен избор. Христов е първокласен човек. Той познава много добре икономическата система на България, експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата система", каза пред БНР проф. Ханке.

Професорът коментира и възкресените идеи за махане на валутния борд, които се появяват винаги при смяна на изпълнителната власт. Според проф. Ханке би било неразумно да се атакува бордът.

"Най-тревожно би било да се премахне валутният борд. Това ще означава от стабилността да влезете в хаоса. Мисля, че бордът беше една от причините да ви приемат в НАТО и ЕС", каза проф. Ханке.

Той препоръча да се разгледа как се е движел така нареченият индекс на бедността по време на всичките правителства след въвеждането на паричния съвет през 1997 г.

Четири компонента влияят на индекса на бедността. Първият е растежът - ако той се повишава, индексът на бедността се понижава, вторият е инфлацията - ако тя се понижава, степента на бедност намалява, трето - ако лихвените проценти намаляват, надолу се спуска и индексът. И последно - ако безработицата намалява, по-нисък е и индексът на бедността.

"След въвеждането на валутния борд при правителството на Костов имаше голяма намаление на индекса на бедността. Нещата много се промениха. След това при Сакскобургготски, слава Богу, положението много се подобри. Показателят малко се влоши при правителството на Станишев и се подобри при това на Борисов. С други думи, има по-малко мизерия, независимо от политическото говорене в София", коментира Стив Ханке и посъветва ситуацията на България да се разглежда на фона на средата на Балканите и Европа, където е "пълно бедствие", по думите му..

Запитан как ще коментира думите на бившия финансов министър Симеон Дянков, че срещу валутния борд е имало целенасочени атаки, проф. Ханке отговори:

"Всеки, който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница. Това е абсолютно неразумна реакция срещу стабилността. Кой иска да върви към хаоса? Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши. На финансовия министър в България би му било много трудно да контролира бюджета без валутен борд", каза икономистът.

И описа така картината при евентуално отказване от борда:

"Ако такова решение бъде взето, то ще доведе до точно обратното на това, което вече ви описах. Това ще доведе до още по-висока корупция", каза той.

Стив Ханке отговори утвърдително на твърдението, че строгата фискална политика на Дянков трябва да бъде продължена.

"Политиката трябва да е такава, че да се контролират правителствените разходи. В това правителство на практика министър-председателят вземаше всички важни решения, като се поддържаше горе-долу стабилен бюджетен дефицит. Ако имаше по-голям дефицит, икономиката би тръгнало надолу. Ако дефицитът се повиши, икономиката ще се забави. Рейтингът на българските ценни книжа ще се понижи, инфлацията ще се повиши и инвеститорите ще се уплашат", отговори професорът.

"Видях нещо по вашите медии. Бившият вътрешен министър в правителството на Борисов Цветан Цветанов коментираше фискалната политика. Той казваше, че бюджетният дефицит трябва да бъде малко по-голям. Не знам колко вътрешният министър разбира от икономика, но по-големият дефицит би забавил икономиката", каза още той по повод на едно от последните изказвания на Цветанов в качеството му на вицепремиер, когато той подкрепи "известно" разхладване на фискалната дисциплина с вземането на целеви заеми.

"Ако искате да вземате заеми и да увеличавате бюджетния дефицит, погледнете Гърция. Тя прави точно обратното на това, което България прави от 1997 г. насам. И затова няма да се оправи никога. Политиката на големи заеми, големи разходи и голям дефицит ето докъде докара Гърция.

По отношение на ниското равнище на фискалния резерв Ханке каза, че това е измислен проблем.

"Големият проблем на България обаче е корупцията. Това е първият, и вторият, и третият проблем. В България това е ендемия. Всичко е корупция у вас и го повтарям от 1997 г.", каза проф. Стив Ханке.

Затова трябва да се продължи с добра фискална дисциплина, защото ако тя се отхлаби, ще се появи още по-голяма корупция, смята икономистът.

Според него по-малък държавен апарат и реформирана съдебна система ще намалят корупцията.

Споделяне

Още от Бизнес