Повторен разпит на Паси във военната прокуратура

Министърът на външните работи в оставка Соломон Паси и в сряда бе на разпит в Софийската военно-окръжна прокуратура. Там той прекара два часа.

Паси бе привикан за първи път вчера при военните прокурори. И вчерашният, и днешният разпит са във връзка с проверката, която военно-окръжната прокуратура извършва по сключената от Министерството на външните работи сделка с фирма “Трансат” за изграждане и доставка на сателитни телекомуникационни връзки на българските посолства с министерството.

В първото си съобщение преди близо месец прокуратурата обяви, че министър Паси е заподозрян “в шпионаж”, защото, според магистратите, центърът за управление на сателитната връзка бил в Израел в компанията “Гилат”, така че чужда държава щяла да прихваща дипломатическите ни комуникации.

Днес, след двучасовия разпит Паси се закани пред чакащите го журналисти, че за случващото се с него ще  уведоми президента, премиера, председателя на  парламента и Висшия съдебен съвет.

Паси напомни, че като избран за депутат, се ползва със съдебен имунитет, но въпреки това отивал в прокуратурата, за да съдейства за изясняване на недоразуменията около сделката, ако има такива.

"Този скандал бе иницииран в най-неподходящия политически момент и започна с шпионаж. Това е комично обвинение, което няма да издържи на следствените действия. Зад този скандал има политическа воля и това не изключва той да се трансформира в сексскандал или в скандал за злоупотреби”, каза Паси.

“Начинът, по който ми се задават въпросите, показва, че има ясна политическа воля, целяща доказване на вина на всяка цена", допълни той.  Той не каза кои са хората, които искат да го дискредитират, но, според него, това са “хора, които не са  особени ентусиасти страната ни да бъде член на НАТО и ЕС и техните интереси са засегнати".

“Фактът, че се инсинуира "шпионски скандал" срещу външен министър на страна членка на НАТО, е доказателство, че се нуждаем от много спешна съдебна реформа”, каза още Соломон Паси. Според него “пълната независимост, която осигури Великото народно събрание навремето на съдебната власт, се превърна в пълна безконтролност и именно тя трябва да бъде реформирана сега”.

Начинът, по който бях призоваван, действа по-тежко психологически на родителите ми, каза Паси и припомни случаи след 10 ноември 1989 година, когато родителите му го подкрепяли.

Министърът в оставка заяви, че не е информиран дали други хора ще бъдат  викани за разпит, в това число и финансовият министър в оставка  Милен Велчев. Велчев също е на мушката на прокуратурата, защото, според нея, оборудването за сателитната връзка, доставено от израелската фирма “Гилат” било вкарано в България в нарушение на митническите закони, от което се предизвикали щети на бюджета за стотици хиляди левове.

Соломон Паси допълни след втория разпит, че не му е  връчена призовка за ново посещение в сградата на военната прокуратура на ул. “Майор Векилски” 2.

Още по темата
Още от България

Защо протестираха строителите?