Повторен съд за Мубарак и негови приближени

Повторен съд за Мубарак и негови приближени

Египетският апелативен съд насрочи за 13 април нов съдебен процес срещу бившия президент на страната Хосни Мубарак, срещу синовете му, министъра на вътрешните работи в последния му кабинет и срещу няколко от най-близките президентски съветници. Обвиненията срещу тях са, че са наредили избиването на протестиращи по време на бунта срещу режима, предаде Ройтерс в неделя, позовавайки се на египетската агенция МЕНА.

 

Мубарак бе осъден на доживотен затвор заради участието му в смъртта на демонстранти по време на египетската революция, но през януари съд в Кайро одобри подадената от адвокатите на бившия президент молба за повторен съдебен процес,

 

Вероятно новите изслушвания в залата ще ескалират допълнително напрежението в Египет, който се намира в политическа криза.

 

"Да определиш 13 април за ново дело е политическо решение, тъй като на следващия ден изтича временното задържане на Мубарак, освен ако не започне преразглеждане на съдебния процес", казва Мохамед Абдел Разек, адвокат на Мубарак. В момента бившият държавен глава е във военна болница

 

Гамал и Ала Мубарак също така отново ще трябва да влязат в съдебната зала по обвинения в корупция и злоупотреба с държавни средства, съобщава още МЕНА.

 

Всичко това ще съвпадне с парламентарните избори в Египет. Те започват на 22 април и ще продължат на четири етапа до края на юни. Много от опозиционните партии казват, че ще бойкотират вота, свикан от президента ислямист Мохамед Морси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?