Повторен съд за Мубарак и негови приближени

Повторен съд за Мубарак и негови приближени

Египетският апелативен съд насрочи за 13 април нов съдебен процес срещу бившия президент на страната Хосни Мубарак, срещу синовете му, министъра на вътрешните работи в последния му кабинет и срещу няколко от най-близките президентски съветници. Обвиненията срещу тях са, че са наредили избиването на протестиращи по време на бунта срещу режима, предаде Ройтерс в неделя, позовавайки се на египетската агенция МЕНА.

 

Мубарак бе осъден на доживотен затвор заради участието му в смъртта на демонстранти по време на египетската революция, но през януари съд в Кайро одобри подадената от адвокатите на бившия президент молба за повторен съдебен процес,

 

Вероятно новите изслушвания в залата ще ескалират допълнително напрежението в Египет, който се намира в политическа криза.

 

"Да определиш 13 април за ново дело е политическо решение, тъй като на следващия ден изтича временното задържане на Мубарак, освен ако не започне преразглеждане на съдебния процес", казва Мохамед Абдел Разек, адвокат на Мубарак. В момента бившият държавен глава е във военна болница

 

Гамал и Ала Мубарак също така отново ще трябва да влязат в съдебната зала по обвинения в корупция и злоупотреба с държавни средства, съобщава още МЕНА.

 

Всичко това ще съвпадне с парламентарните избори в Египет. Те започват на 22 април и ще продължат на четири етапа до края на юни. Много от опозиционните партии казват, че ще бойкотират вота, свикан от президента ислямист Мохамед Морси.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят